dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Ifølge Per Berga Rasmussen (EL) har der været tale om kassetænkning i Odense. (Foto: Ole Frederiksen)

Det går ikke at smøle med førtidspension

Unge udviklingshæmmede skal have førtidspension, straks de fylder 18 år, har Ankestyrelsen afgjort. Slut med 'åbenbart formålsløs' jobafklaring

En principafgørelse fra Ankestyrelsen kan få konsekvenser for flere hundrede udviklingshæmmede landet over. En ung udviklingshæmmet kvinde fra Odense burde ifølge Ankestyrelsen have fået tilkendt førtidspension, fra hun fyldte 18 år, i stedet sendte Odense Kommune hende i et såkaldt jobafklaringsforløb for at se, om hun kunne klare et fleksjob.

Men den går ikke. Odense Kommune burde meget tidligere have indset, at det var 'åbenbart formålsløst' at teste kvindens arbejdsevne. I stedet for kontanthjælp på ca. 3.300 kr. om måneden skulle hun have haft førtidspension på ca. 17.000 kr., skriver DR.dk med afsæt i et indslag i TV-Avisen onsdag aften.

Tal fra Ankestyrelsen tyder på, at den unge kvinde fra Odense langt fra er den eneste, som er gået glip af den førtidspension, hun ifølge loven er berettiget til.

Drastisk fald i tilkendelse af førtidspension
Mens der i 2010 var 883 unge med diagnosen ‘mental retardering', der fik tilkendt førtidspension, så var det tal sidste år faldet til 304 på landsplan. Alene i Odense var antallet af unge med diagnosen ‘mental retardering', der fik førtidspension, faldet fra 55 i 2010 til kun 4 i 2013.

- Det kan jo ikke være rigtigt. Der er jo ikke blevet færre udviklingshæmmede, som ikke kan forsørge sig selv, fordi man har lavet lovgivningen om. Så det må være tolkningen af lovgivningen, som er kørt helt af sporet, siger Sysser Kristensen, formand for de udviklingshæmmedes landsforening, LEV, til DR.dk.

I indslaget i TV-Avisen medgav Odenses rådmand for Ældre- og Handicapforvaltningen, Per Berga Rasmussen (EL), at det store fald i antallet kunne være et udtryk for kassetænkning - om det er kommunekassen eller ‘den store kasse', som han kaldte det, der skal betale.

Per Berga Rasmussen mente i tv-indslaget, at Odense Kommune ikke af egen drift skulle genoptage sager, der ligner den, som Ankestyrelsen har afgjort, men at det måtte være op til de udviklingshæmmede selv at bede om at få dem genåbnet.

Ikke mit bord
Overfor dknyt afviser Per Berga Rasmussen at uddybe sine bemærkninger fra TV-Avisen:

- Afgørelserne hører hjemme i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, siger han.

Det er ikke dit bord?

- Nej.

Hvorfor stillede du så op i tv?

- Fordi jeg blev spurgt.

Du bliver også spurgt af mig?

- Og jeg henviser til Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, det er dem der afgør sagerne. Det, jeg udtalte mig om, var mere holdningsmæssigt, siger Per Berga Rasmussen til dknyt.

I Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udtaler rådmand Steen Møller (K) sig til gengæld gerne, og han har det stik modsatte synspunkt: Kommunen skal af egen drift genåbne sager, hvor kommunen har begået fejl. Et synspunkt, der ikke er affødt af tv-indslaget, faktisk har forvaltningen allerede været igennem alle lignende sager og så sent som i formiddag omgjort et afslag på førtidspension i en af dem.

 

Se dknyts nyhed fra tidligere i dag om det omgjorte afslag på førtidspension

Se Ankestyrelsens principafgørelse

Se indslaget i TV-Avisen (begynder ved 10:13, varighed 5:42).

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/det-gaar-ikke-at-smoele-med-foertidspension

GDPR