
dknyt arbejder på at danne et samlet overblik over, hvilke kommuner der ønsker hvilke statslige arbejdspladser.
Kortet herover opdateres løbende, når redaktionen bliver opmærksom på nye opfordringer og ansøgninger fra kommuner. Mangler vi noget? Så send en mail til [email protected], så vi kan få det tilføjet.
Det begyndte ikke særlig godt. Medierne kaldte det for en tvangsforflyttelse af medarbejdere. Og da de velmenende vestjyder forsøgte at blødgøre 'de tvangsforflyttede' med en rundvisning i området og et gratis hotelophold ved Ringkøbing Fjord i påsken 2006, gik det helt galt, forklarer betalingscenterets chef fra 2005 til 2013, John Willemoes Ladefoged, til Jyllands-Posten:
- Det var i begyndelsen, og arbejdspladsen var slet ikke færdigindrettet. Nogle af mine medarbejdere havde sådan lidt interimistisk stillet nogle borde op, hvor de sorterede selvangivelser, mens nogle af vores københavnske gæster gik rundt og nedgjorde arbejdet og sagde: 'Det ligner en fiskefileteringsfabrik, det her.'
Ifølge John Willemoes Ladefoged, der i dag er underdirektør i SKATS kundecenter, havde de bestemt på forhånd, at det ikke var noget for dem. De tog kun afsted for at få bekræftet deres fordomme om, at udflytningen var en katastrofe. Og medierne gjorde det ikke bedre. På forsiden af Berlingske var der et billede af bussen på vej ud ad en grusvej med teksten: 'Her kører bussen med de tvangsforflyttede.' Den lokale tv-station fra TV Midt-Vest kørte en intro i sort-hvide farver med billeder af tvangsarbejdere i Sibirien, og en enkelt medarbejder brød grædende sammen for åben skærm i TV Avisen.
Mange nye ansigter blev en succes
Dengang udpegede SKAT 150 medarbejdere til det, de kaldte 'Uansøgt forflyttelse'. Kun 10 flyttede med. Resten sagde mere eller mindre ufrivilligt deres job op. Det kunne godt have givet problemer at skulle rekruttere så mange nye medarbejdere, men John Willemoes Ladefoged tøver ikke med at kalde det en succes.
- For det første fik vi masser af kvalificerede ansøgninger til de opslåede stillinger, og vi var aldrig i en situation, hvor vi måtte vælge en medarbejder, der ikke var kvalificeret, siger han ifølge organisationen 'Danmark på Vippen', der er en sammenslutning af 18 kommuner i provinsen. Og de mange nye ansigter gik heller ikke ud over kvaliteten af sagsbehandlingen. Faktisk skete der det modsatte.
Umiddelbart efter flytningen til Ringkøbing effektiviserede Betalingscenteret arbejdet med mere end 70 pct. Og det gik ikke ud over kvaliteten af arbejdet, for centeret fik samtidig de højest mulige karakterer for deres arbejde i SKATs interne revisionsrapporter. Samtidig registrerede Personalestyrelsen den højeste medarbejdertrivsel blandt samtlige styrelser i deres tilfredshedsmålinger.
Universitetsbyer løber med arbejdpladserne
Der er 132 kilometers kørsel fra Betalingscenteret i Ringkøbing til det nærmeste universitet i Aarhus. Dermed er historien om flytningen af betalingscenteret i høj grad en undtagelse af en tendens, der viser, at mange statslige arbejdspladser går til de store universitetsbyer.
Ifølge Jyllands-Posten har Københavns og Frederiksberg kommuner tilsammen fået cirka 4000 flere statslige arbejdspladser fra 2008 til 2013, mens Aarhus har fået tilført godt 3500, Odense godt 750 og Aalborg over 1100. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har dog tidligere været ude og garantere, at der kommer statslige arbejdspladser til universitetsløse områder - eksempelvis sønderjylland. Og i Jyllands-Posten advarer han da også politikerne i universitetsbyerne om, at have for store forventninger.
- Jeg kan garantere, at det ikke kun bliver udflytning fra København til de store universitetsbyer. Vi vil sørge for en udflytning, som både giver mening rent fagligt, og som også kan bidrage til et Danmark, der hænger bedre sammen, siger han.
Det ventes, at regeringen senest om 14 dage ved Folketingets åbning vil melde ud, hvilke styrelser der skal flyttes til hvilke adresser.
Læs også:
'Nykøbing ligger da centralt i Europa'
Sjælland vil vinde statslige arbejdspladser tilbage
Også Trekantsområdet i samarbejde om statslige arbejdspladser
Ministre lover statslige job i Sønderjylland og på Fyn
Djøf: Tænk også på dem, der ikke flytter med
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.