dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Fotograf: Nicolai Perjesi

Det specialiserede område styrkes i kommunerne

Regeringens udspil til forbedringer af kommunalreformen får både ros og kritik fra kommunerne og regionerne
3. JUN 2013 6.13

KØBENHAVN: Sammenhæng i behandlingen og vished for, at borgeren får det rigtige og et tilpas specialiseret tilbud, uanset hvor i landet borgeren bor. Det er fokus for regeringen, som nu fremlægger sit udspil i forlængelse af evalueringen af kommunalreformen.

På den baggrund lægger regeringen blandt andet op til, at:

  • Socialstyrelsen får til opgave at sikre, at kommunerne har de fornødne tilbud til målgrupper med de meget specialiserede behov. Det vil betyde en ny national koordination på det specialiserede socialområde, inspireret af specialeplanlægningen på sundhedsområdet. I yderste instans får Socialstyrelsen også mandat til at pålægge kommuner at etablere og/eller drive bestemte former for tilbud.
  • Sygehusene får stærkere kompetencer i forhold til genoptræning af borgere med komplekse behov. Ved udskrivning vil sygehusene få til opgave at beskrive det samlede rehabiliteringsbehov, så kommunerne bedre og hurtigere kan igangsætte den rette indsats. Sygehusene kan bl.a. anvise genoptræning efter en bestemt metode og inden for en bestemt frist.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) siger:
- Det er afgørende, at borgeren får den hjælp, der er brug for, uanset om vedkommende skal have den af kommunen eller regionen. For eksempel duer det ikke, at patienter med alvorlig hjerneskade bliver forsinkede i genoptræningen, fordi de bliver tabt i overgangen fra sygehuset til kommunen. Og borgere med behov for specialiserede socialtilbud skal ikke bo et bestemt sted i landet for at være heldige at få det rigtige tilbud. Evalueringen har vist, at kommunalreformen i store træk har skabt en stærk struktur både økonomisk og fagligt. Nu får vi de sidste hjørner med, så vi sikrer bedre kvalitet og sammenhæng i tilbuddene for borgerne.

Kommunerne tilfredse, men
KL er overvejende tilfreds med regeringens udspil:
- Samlet set er det en fin buket, som regeringen har bundet, men der er desværre også tidsler. Det meget grundige evalueringsarbejde har tydeligt vist, at kommunalreformen har fungeret efter hensigten. Det er jeg tilfreds med, at regeringen har lyttet til, og at man derfor ikke lægger op til at gennemføre nye store omlægninger på fx social- og sundhedsområdet, siger KL's formand Erik Nielsen (S).

KL støtter regeringens forslag om en national koordinering for de højt specialiserede sociale tilbud og en styrket monitoreringsindsats på genoptræningsområdet.

- Det er til gengæld uheldigt, at regeringen vælger en anden tilgang, når det kommer til råstofindvinding og deponier. Her ønsker regeringen at flytte opgaverne fra kommunerne. Det er en meget dårlig idé, for det er kommunerne, som kan anlægge et helhedssyn og tænke lokale hensyn til miljø, natur, grundvand osv. sammen med fx gravetilladelser. Det er kommunerne, der har myndighedsansvaret på disse områder, og jeg er derfor bekymret over miljøkonsekvenserne af at flytte disse opgaver væk fra kommunerne, siger Erik Nielsen.

Regionerne også tilfredse, men
Regionerne er generelt tilfredse, men ikke når det gælder det højt specialiserede socialområde.
I dag har kommunerne ansvaret for at sikre en kvalificeret hjælp til mennesker, der har behov for en højt specialiseret indsats, og regionerne har en forpligtigelse til at udbyde den specialiserede behandling. Men kommunerne fravælger i en del tilfælde den specialiserede behandling og giver borgerne et tilbud, som ikke er tilstrækkeligt til at bringe borgeren hurtig tilbage til hverdagslivet og om muligt til arbejdsmarkedet.

- Det er overraskende, at regeringen ikke tager rigtigt fat på dette problem. Høringsfasen har understreget, at der er behov for en ny og tydeligere ansvarsfordeling på det højt specialiserede socialområde, siger regionernes formand, Bent Hansen (S).

bi


Fakta: Flere hovedelementer fra udspillet. Regeringen vil:

  • Reducere antallet af sundhedsaftaler fra 98 til 5 sundhedsaftaler - en for hver region frem for en for hver kommune.
  • Give kommunerne det fulde forsyningsansvar for de lands- og landsdelsdækkende specialundervisningstilbud.
  • Kommunerne skal kun kunne overtage regionale tilbud hvert fjerde år og ikke som nu hvert år.
  • Give regionsrådene større frihed, så de fremover frit kan nedsætte stående udvalg. Regionerne får desuden bedre muligheder for at samarbejde med den private sektor og for at udføre opgaver for andre offentlige myndigheder.
  • Fusionere den regionale udviklingsplan og den regionale erhvervsudviklingsstrategi til én samlet vækst- og udviklingsstrategi.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/det-specialiserede-omraade-styrkes-i-kommunerne

GDPR