KØBENHAVN: Der er for mange statslige arbejdspladser i hovedstadsområdet, mener Dansk Folkeparti, som nu kommer med en liste på 12 arbejdsplader, der kan flyttes væk fra byen og ud i provinsen. Listen spænder over alt fra Styrelsen for Videregående Uddannelser over Kulturstyrelsen til Vejdirektoratet.
- Det er jo oplagt, at mange af de ting, som disse styrelser beskæftiger sig med, i den grad har relevans for lokalområderne rundt omkring i Danmark og ikke nødvendigvis særlig meget relevans for København, siger gruppeformand for DF, Peter Skaarup til TV2.
- Hvis man eksempelvis tager NaturErhvervstyrelsen, så skaber de rammerne for danske landmænd og fiskere og den natur, der omgiver os. Og så er det jo ret naturligt, at sådan en organisation også befinder sig ude i landdistrikterne, siger han.
Opbakning fra Venstre og EL
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har bedt sine ministre komme med forslag til, hvilke arbejdspladser man kan flytte ud af de store byer, og der vil komme en plan fra regeringen inden oktober. Det vækker derfor glæde hos Venstre, at DF har gjort sig konkrete overvejelser om udflytning af statslige arbejdspladser.
- Det er ikke nogen hemmelighed, at regeringen også ønsker at udflytte flere statslige arbejdspladser til steder, der ikke lige ligger i centrum af København, siger Venstres politiske ordfører, Jacob Ellemann-Jensen, til Ritzau. Han ønsker dog ikke at diskutere de helt konkrete eksempler, som Dansk Folkeparti nævner.
Også Enhedslistens gruppenæstformand, Pernille Skipper, er positiv over for forslaget.
- Principielt synes vi, at det er en god idé at flytte statslige arbejdspladser ud i landdistriktsområderne, men omvendt kan jeg også komme i tanke om styrelser, hvor det ikke vil give mening at flytte dem ud, siger hun og giver som eksempel Styrelsen for Videregående Uddannelser.
Generelt savner Pernille Skipper en forklaring på, hvorfor nogle institutioner og styrelser er på listen, som DF ifølge hende 'har hevet op af hatten.' Hun understreger samtidig, at det kræver en faglig begrundelse for, hvorfor den enkelte arbejdsplads egner sig bedre til at ligge eksempelvis i Nordjylland i stedet for København. Det kunne blandt andet være Søfartsstyrelsen, som der har været talt om at flytte til Sydfyn, påpeger gruppenæstformanden.
- Det, synes jeg, vil give god mening, for der er tale om et område med særlig maritim historie og viden. Dermed vil det også have en faglig relevans, siger hun.
Djøf advarer
Hos Djøf er man overvejende positiv over for at flytte statslige arbejdspladser fra København til provinsen, men man advarer samtidig om, at eventuelle udflytninger bør være funderet i solide faglige og økonomiske overvejelser.
- Det er vigtigt at fastholde den viden, som institutionerne har opbygget, siger formand for Djøf Offentlig, Lars Qvistgaard, til Ritzau.
Djøf opfordrer til, at udflytning af statsarbejdspladser ledsages af en målrettet strategi for at sikre dynamik og udvikling i landsdelene uden for de store byområder.
Disse arbejdspladser er i spil til udflytning ifølge DF
* NaturErhvervstyrelsen
* Vejdirektoratet
* Naturstyrelsen
* Energistyrelsen
* Banedanmark
* Danmarks Meteorologiske Institut (DMI)
* Geodatastyrelsen
* Søfartsstyrelsen
* Miljøstyrelsen
* Kulturstyrelsen
* Styrelsen for Videregående Uddannelser
* VisitDenmark
Kilde: TV2
dc / Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.