
Manglende muligheder for at bruge tvang afskærer i en række situationer personalet fra at yde hjælp til borgere, der er anbragt i såkaldte enkeltmandsprojekter, konkluderer Folketingets Ombudsmand efter en række tilsynsbesøg. Enkeltmandsprojekterne er tilbud, der gives til borgere, som ikke kan rummes i normale botilbud for personer med psykisk sygdom eller handicap.
I stedet anbringes de i enkeltmandsprojekter med personale i alle døgnets 24 timer, og efter tilsynsbesøg i 2015 på 14 institutioner med i alt 79 sådanne enkeltmandsprojekter konkluderer ombudsmand Jørgen Steen Sørensen, at 'forholdene generelt er gode, men at personalet i en række alvorlige situationer ikke kan hjælpe borgerne, fordi de er afskåret fra at bruge tvang'.
Dilemmaet er kendt og blev også påpeget overfor ombudsmanden af både personale og pårørende, og selv om ombudsmandsinstitutionen ikke har at gøre med lovgivningsspørgsmål, vil ombudsmanden 'tage sagen op med de relevante ministerier', oplyser han.
Borgere i enkeltmandsprojekter kan fx ikke tvinges til at modtage almindelig læge- eller tandlægebehandling, hvis de ikke ønsker at medvirke. Borgerne kan heller ikke tvinges til at tage sikkerhedssele på under transport, og transport er derfor i nogle tilfælde ikke muligt. Hjelm eller andet personligt sikkerhedsudstyr kan heller ikke tvinges på en borger. En mand, som ombudsmanden besøgte, havde fået kraniebrud, fordi han ved et styrt ikke havde haft hjelm på.
- Det er godt at konstatere, at vi i Danmark behandler disse meget svage borgere så godt, som vores undersøgelse viser. Men vi må samtidig konstatere, at personalet oplever et reelt menneskeligt og humanitært dilemma, fordi de i nogle situationer er afskåret fra at hjælpe, siger ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.
mk
Læs eller download Ombudsmandens rapport om enkeltmandsprojekter.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.