dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Dispensationerne sidder ikke løst ved overskredne tidsfrister

En arbejdsgivers ukendskab til regler for sygedagpenge­refusion er ikke gangbar undskyldning for at søge for sent.
22. JUL 2019 7.51

Selvom sygedagpengeloven rummer dispensationsmuligheder for forsinkede refusionsanmodninger, så kan en arbejdsgiver smøle så meget med en anmeldelse, at pengene er tabt. Der er en frist på fem uger, en anden på tre måneder og en tredje på seks måneder, men næsten et år fra første sygedag til at kommunen anmodes om refusion der definitivt for meget, fastslår Ankestyrelsen i en principafgørelse.

Fem ugers fristen er den tid, en arbejdsgiver har til at anmelde en medarbejders sygefravær regnet fra første sygedag. De to tidsfrister på tre og seks måneder spiller sammen på den måde, at hvis der er gået mindre end seks måneder fra første sygedag til refusionsanmodningen, så skal der tages konkret stilling til om den kan dispenseres for den del af perioden, som ligger mere end tre måneder forud.

Dispensationer er dog ikke noget, der sidder løst, ifølge sygedagpengeloven gælder muligheden kun ved driftsforstyrrelse af anmeldesystemerne, forkert rådgivning fra offentlige myndigheder og lignende, og hvis årsagen er 'forhold, som i det væsentlige må tilskrives lønmodtageren'. Og altså uanset hvad kun inden for seks måneder efter første sygedag.

Ankestyrelsen bygger sin principafgørelse på to konkrete sager, hvor der i den ene var gået næsten et år, før arbejdsgiveren henvendte sig, og derfor havde fortabt sin mulighed for dispensation. I den anden var der gået under seks måneder fra første sygedag, til der blev anmodet om refusion, og her havde arbejdsgiveren krav på at der blev taget stilling til muligheden for refusion.

Det blev der så, men dispensationen blev ikke givet. Arbejdsgiveren havde henvist til ukendskab til reglerne, men den begrundelse er ikke gangbar.

 

Se Ankestyrelsens principafgørelse.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/dispensationerne-sidder-ikke-lst-ved-overskredne-tidsfrister

GDPR