Blot tre pct. af de statsansatte, hvis arbejdsplads rykker til provinsen, forventer selv at rykke med. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Djøf, som Politiken omtaler onsdag. Undersøgelsen er foretaget blandt Djøfs medlemmer, og det er kun 18 ud af de 558 adspurgte, der forventer at flytte deres hjem sammen med deres job.
Andre 12 pct. svarer, at de vil blive boende, men pendle til deres arbejde. 30 pct. vil pendle, indtil de finder et nyt job, mens over halvdelen forventer at stoppe i deres stilling. Formand for offentligt ansatte i Djøf Lars Qvistgaard er overrasket. Han mener, at resultatet taler for sig selv:
- Vi vidste godt, at mange var skeptiske, men jeg er overrasket over, at så mange ikke vil flytte med. Vi havde tidligere troet, at omkring 10 til 15 pct. ville flytte med. Det vidner om, at det her en mægtig svær beslutning, siger han til Politiken.
Undersøgelsen er den første af sin art, siden regeringen offentliggjorde sin plan 1. oktober. I undersøgelsen peger over halvdelen - 54 pct. - på familien som den primære årsag til, at de fravælger deres job for at beholde deres bopæl. 52 pct. svarer, at 'intet' kan få dem til at fortsætte i samme stilling, mens 16 pct. er 'overvejende uafklaret' eller 'helt uafklaret'.
Alt for tidlig måling
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, er sikker på, at lysten blandt statsansatte til at flytte med deres arbejdspladser til provinsen vil blive meget større, end den er i øjeblikket.
- Umiddelbart kan jeg ikke konkludere noget på den her måling. Den kommer alt for tidligt og få dage efter beslutningen om at flytte 3900 statslige arbejdspladser ud. Mange havde ikke i deres vildeste fantasi forestillet sig, at det kunne komme på tale, og de er derfor i en form for chok, siger han til Ritzau og fortsætter:
- Jeg kan faktisk ikke bruge de her tal til noget. Det interessante er nu, at der kommer en god proces, hvor medarbejderne kommer ud til den del af landet, hvor deres arbejdsplads skal placeres og ser, hvilke faciliteter der er i den kommune, som skal danne rammen om deres fremtidige arbejdsliv.
Han nævner kendskab til naturværdier, børneinstitutioner, skoler og fritidsaktiviteter samt ikke mindst muligheden for at bosætte sig væsentligt billigere end i hovedstadsområdet som vigtige elementer i den proces. Jobmulighederne for ægtefæller skal også undersøges, før det giver mening at lave en måling.
- Så har man først et helhedsbillede og kan tage en beslutning. Og så kunne det være interessant at se en måling om, hvor mange der ville blive i hovedstaden, siger han.
Ritzau
Læs mere:
Region Sjælland vil have endnu flere statsjob
Overblik: Det siger borgmestre om udflytningen
Fagforeninger vil lære borgmestre at lokke folk til
Institut protesterer voldsomt imod at skulle til Aarhus
Officielt: 3900 job ud i 25 kommuner - få et overblik her
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.