Spørgsmålet om magtanvendelser over for børn anbragt på fx kommunale døgninstitutioner er igen til debat i Fagbladet Socialpædagogen. Samtidig med at et udvalg under Socialministeriet snart ventes at komme med forslag til eventuelle nye regler, er en advokat med egne ord chokeret over, at han sidste år tabte en sag i landsretten.
Forstanderen på en kommunal døgninstitution blev dømt for vold efter blandt andet at have ført en dreng fra sit værelse og ind i et andet rum, hvor han skulle rydde op efter hærværk. Til fagbladet Socialpædagogen siger advokat Torben Koch:
- Jeg var helt sikker på, at han ville blive frifundet, og i min optik bør dommen give anledning til, at fx socialministeren kigger på lovgivningen om magtanvendelser. Jeg synes ikke, at det er i orden, at ansatte på institutioner for ufatteligt komplicerede børn har så begrænsede muligheder for - i citationstegn - at sætte børnene på plads. Børn, der selv om de måske kun er 13-14 år gamle, i værste fald kan slå personalet ihjel.
Forstanderen blev dømt for to forhold, og det er det ene, der i Torben Kochs øjne har principiel betydning. Her blev forstanderen dømt for at have slæbt en dreng cirka 10 meter hen ad gulvet, og her er der ingen tvivl om, at forstanderen har gjort det, han er fundet skyldig i - han erkender selv at have taget fat i drengen og ført ham fra hans værelse og ud til et fællesrum, hvor han havde udøvet hærværk og skulle rydde op. Af vidneforklaringerne i byretten fremgår det, at der flød med lysestager, urtepotter og sko, og at drengen havde slået og sparket.
Torben Koch siger:
- Jeg mener, at ansatte på fx døgninstitutioner bør have beføjelser, så de i en sådan situation må føre den unge og sige: 'Nu skal du komme med.' Hvis de ikke kan sætte sig i respekt, forrykkes magtbalancen mellem de anbragte og de ansatte, og jeg er chokeret over, at det ikke er tilladt.
Ikke til fare
Socialpædagogerne er helt uenige og formand Benny Andersen siger til fagbladet Socialpædagogen:
- At tillade den slags magt vil være helt uacceptabelt set med vores øjne. Der er ikke tale om, at en ung er til fare for sig selv eller andre, men der er alene tale om, at magt bruges som en opdragende eller straffende indsats. Det skal vi aldrig tillade. Socialpædagoger har mange faglige og pædagogiske redskaber til at sætte grænser for børn og unge. Men at 'sætte på plads' via magt er ikke et af dem. Og det skal det heller ikke være.
Sagens andet forhold har ikke samme principielle karakter. Her blev forstanderen dømt for blandt andet at have slået, men han erklærede sig ikke-skyldig. Forstanderen blev idømt 40 dages betinget fængsel for begge forhold.
Læs hele Socialpædagogens artikel her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.