dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Martin Llado, Polfoto.

Drengene slår mindre på tæven

Der er sket et markant fald i antallet af mistanker mod og sigtelser af børn og unge under 18 år. Især drengene er blevet bedre til at undgå den kriminelle løbebane

En ny rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor viser, at antallet af mistanker og sigtelser mod 10-17-årige er halveret fra 2006 til 2014. Kriminaliteten er faldet fra knap 25.300 mistanker og sigtelser for straffelovsovertrædelser i 2006 til godt 12.800 i 2014. Det svarer til et fald på ca. 12.500 mistanker og sigtelser for straffelovsovertrædelser.

Især unge drenge er blevet bedre til at holde sig fra at begå indbrud, hærværk og brugstyverier. Antallet af mistænkte drenge under 18 år er nemlig faldet fra over 20.000 til lige under 10.000 - et fald på 56 pct.

Dermed er skellet mellem drenge og piger, som begår kriminalitet, mindsket gevaldigt, da gruppen af piger under 18 år endnu har til gode at begå mere kriminalitet end drengene. Siden 2006 er pigernes kriminalitet faldet med 31 pct. fra ca. 40.000 mistanker og sigtelser til ca. 28.000. I øvrigt er det værd at nævne, at pigernes kriminalitet hovedsageligt drejer sig om butikstyverier - ca. 60 pct. - mens drengene især forfalder til indbrud, hærværk og brugstyverier.

Justitsministeriets Forskningskontor har gennem flere år fulgt udviklingen i børne- og ungdomskriminalitet på baggrund af data fra Rigspolitiet. Generelt viser udviklingen, at afstandene mellem forskellige gruppers kriminalitet bliver mindre. Det er således ikke kun forskellen mellem drenge og piger, der er blevet mindre. Også forskellen mellem unge på landet og i byerne er blevet mindre.

Mindre alkohol og større indsats
Overordnet set er faldet i børne- og ungdomskriminalitet sket både i alvorlige former for kriminalitet og mindre alvorlige former for kriminalitet, og det er mest markant for de børn og unge, som er under den kriminelle lavalder.

Siden 2006 har der været store årlige fald i kriminaliteten blandt børn og unge. Fra 2007 til 2013 udgjorde de årlige fald i de 10-17-åriges kriminalitet mere end 5 pct., mens faldet i 2014 alene er på 3 pct. og dermed det mindste fald, siden ungdomskriminaliteten begyndte at falde i 2007.

- Der er ingen tvivl om, at de senere års indsats mod ungdomskriminalitet er en succes, når antallet af mistanker og sigtelser falder uafbrudt gennem otte år. En del af forklaringen kan være et styrket myndighedssamarbejde - noget andet er, at flere unge tager en uddannelse, og færre eksperimenterer med stoffer og alkohol, siger Justitsminister Mette Frederiksen (S).

- Men vi er endnu ikke i mål. Der er derfor brug for at skubbe på udviklingen og løfte indsatsen yderligere, så færre unge fremover starter en kriminel løbebane, og flere kommer ud af kriminalitet. Vi vil i den nærmeste fremtid komme med et samlet udspil for at nå dette mål.

Butikstyveri er den form for kriminalitet, som børn og unge hyppigst mistænkes eller sigtes for. Knap hver femte af de mistanker/sigtelser, som er registreret i perioden, angår butikstyverier. De senere år har der været en stigning i antallet af mistanker/sigtelser for butikstyveri, men det betyder ikke nødvendigvis, at de unge i stigende grad begår butikstyveri. Det kan muligvis skyldes, at butikkerne sætter stærkere ind med f.eks. videoovervågning, hvilket øger risikoen for opdagelse, oplyser Justitsministeriet.

Læs hele rapporten hos Justitsministeriet.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/drengene-slaar-mindre-paa-taeven

GDPR