
Fremover skal en kommune kunne pålægges at drive et asylcenter. Det er et af de 13 første punkter i regeringens netop vedtagne asylstramninger.
I begyndelsen af november var der ca. 13.000 indkvarterede asylansøgere på asylcentre placeret i 33 forskellige kommuner. Og seks kommuner står i dag selv for driften af centrene - de har et såkaldt operatøransvar efter aftale med Udlændingestyrelsen.
Flere af komunerne har besluttet sig for udvikle sine kompetencer til at drive asylcentre. Nordjyske komuner driver asylcentre i Sydjylland, og Langeland driver centre på Lolland.
De seks - Langeland, Jammerbugt, Thisted, Vesthimmerland, Tønder og Bornholm - deler operatøransvar med Røde Kors - og vil altså fremover kunne blive flere - hvis Udlændingestyrelsen vurderer, at det er nødvendigt, 'at pålægge de kommuner, hvor styrelsen har bestemt, at der skal etableres et asylcenter, at stå for driften af asylcentret.'
Først frivillighed
Det fremgår endvidere af aftaleteksten, at 'Et sådant pålæg vil alene kunne anvendes, hvis det ikke er muligt gennem frivillige aftaler at få varetaget driften af asylcentre.
Et pålæg vil som udgangspunkt indebære, at kommunen bliver ansvarlig for den daglige drift af centeret, hvilket vil sige, at kommunen bliver ansvarlig for forplejning og ophold, sundhedsbehandling, aktivering, undervisning mv.
Kommunen vil modtage et vederlag for driften, og vilkårene vil tage afsæt i de aftaler, der i dag er indgået med bl.a. Røde Kors og de eksisterende kommunale operatører.'
I den hastige proces frem til vedtagelsen af L 62 - de 13 første asylstramninger i denne omgang spurgte MF Johanne Schmidt-Nielsen (EL) udlændinge-, integrations- og boligminister Inger Støjberg (V), om der frem til nu har været kommuner, der konkret har afvist at ville drive asylcenter. Svaret var - læs det selv her - at de forventede, stigende tilstrømning vil gøre det nødvendigt at have muligheden.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.