VIBORG: Viborg Kommune har fået ørene i maskinen hos Ligebehandlingsnævnet. Her er kommunen nemlig blevet indklaget for at fyre en deltidssygemeldt pædagog, som ikke så ud til at kunne raskmeldes inden for den nærmeste fremtid.
Kommunen havde nemlig ikke undersøgt godt nok, om man kunne gøre noget for at beholde pædagogen i job, inden den fyrede hende. Og derfor skal Viborg altså nu betale en godtgørelse på 235.000 kr. svarende til ni måneders løn.
Sagen går ud på, at en pædagog ansat og boende i Viborg i 2015 havde tildraget sig en kronisk betændelse i bugspytkirtlen i forbindelse med en operation. Det gav hende voldsom pludselig kvalme samt mavesmerter, som gjorde det svært for hende at passe sit arbejde, og derfor var hun ofte sygemeldt.
Kvinden arbejdede som vuggestuepædagog i en integreret institution med 60 børnehavebørn, 35 skovbørnehavebørn og 14 vuggestuebørn, og noget af det, der kunne give kvinden kvalme og ondt i maven, var at løfte på børnene.
I marts blev kvinden indkaldt til en samtale om hendes høje fravær. Inden for de sidste 12 måneder havde hun således haft 55 hele og delvise sygedage. Og her blev det besluttet, at kvinden skulle have hjælp af en ergoterapeut til at få nogle hjælpemidler i hendes hverdag på jobbet.
Det fik kvinden også, men herefter blev der i april holdt en sygesamtale, hvor man konkluderede, at pædagogen alligevel ikke kunne blive rask inden for en rimelig fremtid. Og derfor besluttede kommunen altså at fyre hende.
Gjorde ikke nok
I alt nåede kvinden kun at afprøve hjælpemidler syv arbejdsdage på grund af sygedage og påske, mens andre tiltag, som ergoterapeuten havde foreslået, ikke nåede at blive gjort, for at fastholde kvinden i job. Det gjaldt blandt andet omplacering i institutionen til børnehaven, hvor kvinden ikke skulle udføre så mange løft.
Ligebehandlingsnævnet konstaterer blandt andet i sin afgørelse, at kommunen udelukkende har forsøgt sig med de forslag, ergoterapeuten kom med - og endda ikke alle forslag - og at kommunen skulle have forsøgt sig med endnu flere tiltag for at fastholde pædagogen i ansættelse.
Derudover mener nævnet, at kommunen skulle have sikret, at kvinden i tilstrækkelig lang tid fik afprøvet de tiltag, som ergoterapeuten foreslog. Nævnet konstaterer blandt andet, at kvinden fik for kort tid, fordi kommunen ikke tog højde for, at der lå en påskeferie i april, som nedsatte antallet af dage, kvinden kunne være på arbejde.
Læs hele afgørelsen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.