dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Efter PTSD-sagen i Randers: Nu skal jobcentret forbedres

Mange borgere i Randers er utilfredse med jobcentret efter forløb på to år eller mere, viser undersøgelse. Nu er en arbejdsgruppe kommet med en lang række anbefalinger til politikerne.
20. JAN 2023 6.11

RANDERS: I Randers har byrådspolitikerne torsdag fået præsenteret en række anbefalinger til byrådet, efter en arbejdsgruppe har kigget på kommunens jobcenter, som kom i fokus, da sagen om Rasmus Dalgaard i maj 2022 blev fortalt af TV2 Østjylland.

Han fik PTSD efter et syv år langt forløb med jobcentret, og nu har en undersøgelse, som Randers Kommune har fået lavet efter sagen om Rasmus, vist, at næsten fire ud af ti borgere i Randers er utilfredse med jobcentret efter forløb på to år eller mere.

Arbejdsgruppens anbefalinger bliver umiddelbart taget godt imod af blandt andre Maj Thorsen, som er privat socialrådgiver og blandt andet var bisidder i Rasmus-sagen.

- Jeg startede med at blive lidt paf, for jeg synes faktisk, det er nogle rigtigt fine og konstruktive anbefalinger, der er kommet, siger hun.

Anbefalingerne består blandt andet af fire konkrete områder, hvor der kan ydes en indsats.

Det gælder tilførsel af ressourcer til langvarige sager som Rasmus' sag, eftersyn og fokusering af kommunens tilbud, fastholdelse af medarbejdere på jobcentret samt flere ansættelser af borgere i de såkaldte CSR-job - job, som integrerer sociale hensyn.

Ud over de konkrete anbefalinger, foreslår arbejdsgruppen desuden, at der bliver vedtaget et kodeks for samspillet mellem jobcenter og borger. I kodekset står blandt andet, at jobcentret skal anerkende, at det kan være forbundet med utryghed at skifte sagsbehandler. Sagsbehandlerne skal kommunikere værdigt og imødekommende, så borgeren føler sig tryg, set, hørt og forstået, og jobcentret skal være opmærksomme på, at der i forvejen stilles mange krav til borgerne, som kan være i en presset situation uanset forløbslængden.

Kræver også mere hjælp

Rasmus Dalgaard kritiserede i maj sidste år jobcentret for ikke at lytte, når han sagde, at han ikke kunne mere.

Med arbejdsgruppens anbefalinger, mener Maj Thorsen, at borgerne er blevet hørt.

- De er ikke bare blevet hørt, de har faktisk også forstået den kritik, der er kommet fra borgerne. Det er jeg utroligt glad for, for det kan være en svær verden at blive hørt i, siger hun.

Bo Vestergaard (K), formand for beskæftigelsesudvalget, er glad for, at man har fået en god gennemgang af undersøgelsen og anbefalingerne.

Han anerkender, at byrådet kan påvirke nogle ting, men det kræver også hjælp fra regeringen, mener han.

- Vi er meget afhængige af, at regeringen holder løftet om at sætte kommunerne yderligere fri, for det gør, at vi kan tilrettelægge arbejdet meget bedre, komme borgerne i møde og tilrettelægge et forløb, som ikke er omfattet af rigid lovgivning og stramme krav. Det ser jeg frem til, siger han.

ka

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.