dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Eksfanger kan afvise rehabilitering efter løsladelse

KL er enig i, at koordineringen med Kriminalforsorgen kan blive bedre, men siger samtidig, at løsladte ikke kan tvinges i rehabilitering
23. FEB 2015 6.28

Løsladte varetægtsfængslede kan ikke tvinges i rehabilitering, lyder det samstemmende fra Kriminalforsorgen og KL efter kritik fra Socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen.

Trine Bramsen efterlyser i Politiken, 'at der i forbindelse med udslusning af indsatte sker den nødvendige koordinering mellem Kriminalforsorgen og landets kommuner'. Det sker, efter det er kommet frem, at den terrormistænkte Omar El-Hussein blev løsladt fra sin varetægtsfængsling kun to uger inden skyderierne i København.

Op til de løsladte selv
- Når de bliver løsladt fra varetægt, har vi ikke nogen mulighed for at stille vilkår eller betingelser. De kan jo bare bede om at blive løsladt. Så vi har ikke nogen mulighed for at påvirke dem, det er op til dem selv, siger vicedirektør i Kriminalforsorgen, Annette Esdorf, til Ritzau.

Tina Wahl, kontorchef i KL's Center for Social og Sundhed, er enig:

- Der er mange forhold, der har indflydelse på, om folk falder tilbage til kriminalitet. Nogle kan kommunen gøre noget ved, andre kan vi ikke, skriver hun i en kommentar til Ritzau.

- Vi skal også huske på, at vi er på voksenområdet, hvor det er op til den enkelte, om de vil have hjælp.

Ja til bedre koordinering
Selvom både Kriminalforsorgen og KL på nuværende tidspunkt afviser, at løsladte kan tvinges i rehabilitering, er begge parter dog enige i, at koordineringen skal forbedres.

- Det er en god idé at få en bedre koordination med kommunerne. Det er noget, vi har arbejdet på længe, men det er klart, man kan altid gøre det bedre, siger Annette Esdorf til Ritzau.

Tina Wahl fra KL ser også gerne, at koordineringen bliver bedre, men sender samtidig en stikpille retur til Kriminalforsorgen:

- KL er helt enig i, at der er brug for en større koordinering mellem kommunerne og Kriminalforsorgen, men i kommunerne er vi nødt til at få information fra Kriminalforsorgen, når nogen løslades, så vi ved, at der skal igangsættes en indsats. Ellers er det svært for os at vide, at der skal gøres noget.

Ritzau

FAKTA

Sådan ser køreplanen mellem kommuner og Kriminalforsorgen ud i hovedtræk.

 

  • Formålet med Kriminalforsorgens 'Køreplan for god løsladelse' er at forebygge tilbagefald til kriminelle løbebaner samt at sikre borgerens rettigheder.
  • Målgruppen for køreplanen er alle indsatte over 18 år, der afsoner en dom på mere end fire måneder.
  • Af køreplanen fremgår det, at fængslet giver kommunen besked, når en borger indsættes. Herefter udpeger fængslet en handleplansansvarlig medarbejder.
  • Senest fire uger efter indsættelsen skal der, ifølge køreplanen, udarbejdes en handleplan for den indsatte.
  • Den handleplansansvarlige har også ansvar for at orientere kommunen om løsladelse, så instanserne sammen kan koordinere samarbejdet senest ét år før eventuel prøveløsladelse. Hvis straffen er kortere end ét år, skal kontakten ske senest fire uger efter straffens start.
  • Fængslets handleplansansvarlige har ansvar for at indkalde kommunen til et løsladelsesmøde senest tre måneder før, hvor der aftales, hvordan kommunen følger op på løsladelsen, samt hvem der har det fremadrettede ansvar for koordineringen.

 

Kilder: Køreplan for god løsladelse - Kriminalforsorgen


Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/eksfanger-kan-afvise-rehabilitering-efter-loesladelse

GDPR