Det er blevet populært at sende fagligt og socialt 'tabte' elever på turboforløb, hvor de tages ud af vante rammer og udfordres med intensiv grammatik og matematik, viser en ny rapport fra Egmont onsdag.
Men når eleverne vender tilbage til de gamle klasseværelser, er forskningen på området endnu usikker på, om de tillærte evner hænger ved:
- Det store problem er, hvad så når de kommer hjem? spørger Frans Ørsted Andersen fra Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU), der lige nu i et forskningsprojekt følger drenge, der udklækkes fra LøkkeFondens Drengeakademi.
Akademiet har succes med på to uger at få drenge fra 8. og 9. klasse, som skolerne har opgivet, til at stige i karakterer. Men akademiet har også måttet indse, at de gode resultater skal følges op af en mentorordning. Ifølge Frans Ørsted Andersen har mentorordningen virket, men fordi den er baseret på frivillighed, er den i høj grad også 'skrøbelig'.
- Det er en sten i skoen, for når man ikke lønner mentorerne, så kan man heller ikke være kritisk, når man udvælger dem.
Kemien er afgørende
Ofte er de frivillige mentorer studerende eller pensionister, som rekrutteres gennem netværk, og som gør alt fra at lave lektier med drengene til at tage dem med i motionscenter. Langt hen ad vejen gør de, ifølge Frans Ørsted Andersen, et rigtig godt arbejde, men hvis kemien mellem mentor og elev ikke er der, kan mange af de unges fremskridt munde ud i ingenting.
- Det er helt tydeligt, at de elever, der falder tilbage, er nogle af dem, hvor mentor og elev ikke kan finde ud af at samarbejde, siger han.
Lektor Søren Langager fra DPU, der følger et intensivt læringsforløb for udsatte børn, er enig i, at gevinsten ved turboforløbene endnu ikke kendes på længere sigt. Ifølge ham er det dog langt fra vigtigt, at eleverne holder fast i superkarakterer.
- Den læringseffekt, som mange går op i, er for mig ikke særlig afgørende. Det afgørende er, at den personlige motivation hos de unge forbedres, og der ser det ud til at fungere, siger han til Ritzau.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.