
Arbejdsløsheden faldt svagt fra oktober til november 2014. Dermed kunne man for fjerde måned i træk konstatere en uændret bruttoledighed på 5,0 pct. Ledigheden er ikke jævnt fordel hen over landet. Bornholm er den landsdel med den højeste ledighedsprocent, mens den er lavest i Nordsjælland og Vestjylland.
Med de i 2014 indførte reformer på dagpenge- og kontanthjælpsområdet kan man ikke se på ledigheden uden samtidig at se den modgående bevægelse af kontanthjælpsmodtagere, der ikke er jobklare, og som dermed ikke indgår i ledighedstallet.
I november 2014 faldt antallet af bruttoledige med 800, mens antallet af ikke-jobklare kontanthjælpsmodtagere steg 1.300 personer. Dette resulterer i, at der med udgangen af november er 131.300 fuldtidsledige og 119.300 ikke-jobklare kontanthjælpsmodtagere.
Så det er nok lidt for tidligt at afblæse virkningerne af den økonomiske krise.
Lidt flere på tvang
Det ses også af, at der tilsyneladende ikke rigtig kan komme gang i boligpriserne. Fra september til oktober 2014 faldt priserne på både enfamiliehuse og ejerlejligheder. Prisfaldet var næsten 2 pct. for enfamiliehuse og 1 pct. for ejerlejligheder. Dermed bøjede priserne af i forhold til perioden forud, hvor der kunne konstateres en lille stigning.
Set hen over det seneste år (oktober 2014) ligger priserne for ejerlejligheder 8 pct. højere end sidste år (oktober 2013). Prisen på enfamiliehuse steg i samme periode med lidt under 4 pct.
Der kunne også i slutningen af året konstateres, at antallet af tvangsauktioner var let stigende. Der blev i december 2014 bekendtgjort 308 tvangsauktioner mod 272 måneden før. Igen er det svært at afgøre, om der her er tale om en egentlig vending i udviklingen, for i 2014 lå det sæsonkorrigerede gennemsnit på 293 tvangsauktioner om måneden, hvilket faktisk er et fald på 22 pct. i forhold til 2013, hvor gennemsnittet var på 374 tvangsauktioner. Denne statistik er ganske følsom over for konjunkturerne. Det laveste antal tvangsauktioner siden statistikkens start i 1979 var i 2006 med et gennemsnit på 103 om måneden, mens det højeste var i 1990 med 1.695 om måneden.
Firmaer uden ansatte
Konjunkturafhængighed kendetegner også antallet af konkurser, der dog oplevede et fald på 20 pct. fra november til december i 2014. Men på tre-månedersbasis er antallet af konkurser nu alligevel steget med 30 pct.
De konkursramte virksomheder var i gennemsnit næsten otte år gamle, men hovedparten, næsten 70 pct., af konkurserne ramte virksomheder uden egentligt ansatte. Derfor er de beskæftigelsesmæssige effekter af konkurserne nok også til at overskue. Der var i alt 753 fuldtidsansatte i de virksomheder, der gik konkurs i december mod 852 i gennemsnit pr. måned i juni-november. Heri er også indregnet det meget omtalte O.W.Bunker, der gik konkurs i november 2014.
Lønmodtagerbeskæftigelsen har stor politisk bevågenhed, da det i høj grad afspejler det erhvervsøkonomiske klima. Her går det så småt fremad, siden krisen satte ind i 2008, og som tog fart hen over 2009.
I oktober 2014 var der 2.900 flere lønmodtagere end i måneden før. En stigning på 0,1 pct. - fordelt med en stigning på 0,2 pct. i de private virksomheder og et fald på 0,1 pct. i den offentlige sektor. Det var især Byggeri og anlæg samt Erhvervsservice, der fik et løft opad i oktober 2014.
I oktober 2014 var der i alt 2.584.200 lønmodtagere, hvilket er mere end 40.000 flere end i foråret 2013, hvor lønmodtagerbeskæftigelsen begyndte at stige.
Krisen letter ikke
Nogle af ugens sidste tal viser, at krisen ikke rigtig kan lette. Udenrigshandel med varer viste, at både eksporten og importen faldt en smule i november 2014. Den samlede eksport faldt med 2,3 pct. og den samlede import faldt med 1,7 pct.
Set over de seneste tre måneder (sep.-nov.) faldt eksporten 0,4 pct. og importen 0,2 pct.
Faldet i eksporten kan bl.a. tilskrives faldende brændselspriser, men især, at der også er en afdæmpet økonomisk udvikling i de lande, som vi almindeligvis samhandler med.
Eksporten til EU faldt 2,6 pct. bl.a. forårsaget af fald i eksporten til Sverige på 11,5 pct. primært som følge af fald i salg af forskellige energiprodukter. Til gengæld kan man glæde sig over, at eksporten til lande uden for EU stiger, fx steg eksporten i de seneste tre måneder til USA 8,2 pct. og 7,0 pct. til Norge. Stigningen i eksporten til USA bestod særligt af lægemidler, mens stigningen til Norge bl.a. var forskellige olieprodukter.
Mere fald
Ikke overraskende genspejles den samme udvikling sig i Betalingsbalancen. November 2014 viste et overskud på 11,2 mia. kr., hvilket er 1,0 mia. kr. lavere end samme måned sidste år. I forhold til oktober 2014 er det løbende overskud faldet med 1,6 mia. Heraf stammer en del som bekendt fra varehandlen, mens tjenestehandlen trak i opadgående retning.
Det forhold at økonomien i vores nabolande heller ikke buldrer frem, kan bl.a. ses af EU-andelen af ledige stillinger i den private sektor. Her kan man konstatere en stigning i 15 EU-lande fra tredje kvartal 2013 til tredje kvartal 2014. De største stigninger, på 0,5 procentpoint, skete i Storbritannien og Tjekkiet.
I Tyskland, Belgien og Holland er andelen af ledige stillinger også steget markant med stigninger på 0,4 procentpoint i løbet af det seneste år.
Seks lande i EU har haft en uændret andel, heriblandt Danmark, imens to EU-lande samt Norge har oplevet et fald i andelen af ledige stillinger. Lande der mest af alt ser ud til at være kommet bedst ud af krisen - eller som i hvert tilfælde er mindst ramt. Data over ledige stillinger indsamles i alle EU-lande efter samme retningslinjer, hvilket gør statistikken velegnet til sammenligning af udviklingen i ledige stillinger på tværs af EU-lande.
Preben Etwil, kontorchef i Danmarks Statistik
Kommentarerne er for 'egen regning'
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.