dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Claus Bonnerup, Polfoto.

En samlet indgang samler de svære familier

Nyt Center for Familier og Unge i Odense udfordrer de faste forvaltningssiloer

ODENSE: Når der er problemer med de mest komplekse og kriminelle familier i Odense, får de støtte af et team bestående af en børn og ungerådgiver og en socialrådgiver fra beskæftigelsen samt en case manager.

Det kan være familiens teenager er på vej ud i kriminalitet, eller det kan være, forældrenes jobsituation halter så voldsomt, at der skal ske noget. Og så er familierne selv med til at træffe beslutning om, hvad der skal ske.

Det er en del af Odenses nye satsning på familieområdet, Center for Familier og Unge, som nu har kørt i et lille år. Her har man samlet en del af børn og ungeforvaltningen med en del af beskæftigelsesforvaltningen, så familierne får en samlet indsats, der koordineres af en case manager.

- Vi har en tro på, at det virker bedst for borgerne, at beslutninger træffes sammen, så alle ved, hvad der bliver aftalt, fortæller Birgit Bech, Myndighed og koordineringschef hos Center for Familier og Unge.

Et samarbejde med familien
I centret screenes familierne på baggrund af de samme socialfaglige metoder, som findes i lovgivningen allerede. Ud fra screeningen laver case manageren sammen med sit team og familien en samlet plan for hele familien.

- Vi vægter højt, at planen for familien bliver lagt i samarbejde med familien. Alle er med i beslutningsprocessen. Også familien, fortæller Birgit Bech.

Samtidigt sikrer man, at det er den samme socialrådgiver, der er til alle familiens børn, og den samme voksen rådgiver, der er til de voksne, så familien skal forholde sig til så få personer som muligt. På den måde skaber man én samlet enhed, hvor familierne har én indgang til kommunen.

Ligegyldigt hvad familien har brug for hjælp til i det offentlige, kan de gå til case manageren, som sikrer koordineringen.

Tager erfaringerne med sig
Mandag kunne dknyt fortælle, hvordan Odense tidligere har haft stor succes med gadeplansprojektet, som udløb i august i år. Gadeplansprojektet var en helhedsorienteret indsats, der henvendte sig til unge mænd på vej ud i kriminalitet. Herfra har man ladet sig inspirere og både overført mentorforløb og inddragende samtaler - men på en helt ny måde.

For hvor man i Gadeplan fokuserede på den unge, som havde problemer, fokuserer man her på hele familien, fortæller chef for Tryghed og Gadeplan i centeret Anders Nordentoft til dknyt:

- Det er jo afgørende, at hele familien fungerer. Det nytter ikke noget at hjælpe drengen i familien, hvis hans forældre ikke er i stand til at drage omsorg for ham. Hvis de ikke kommer videre, kommer han det jo heller ikke. I Center for Familier og Unge har vi myndighed til at træffe afgørelser både vedrørende mor far og den unge. Og det er en styrke i forhold til i andre kommuner, hvor man har det i forskellige forvaltninger.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/en-samlet-indgang-samler-de-svaere-familier

GDPR