dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Færre bleer giver glade borgere

Innovation på inkontinensområdet sparer hver femte voksenble i Randers. Mange ældre brugte ble uden grund
15. OKT 2013 6.11

RANDERS: 800.000 kr. eller hvad der svarer til 20 store fodboldbaner fyldt med voksenbleer. Det er, hvad Randers Kommune har sparet på kontinensområdet det seneste år - ved at tænke i nye baner og sætte fokus på at holde borgerne tørre.

Vi må kunne gøre det her bedre. Det var, hvad kontinenssygeplejerske Helle Skøtt tænkte, da hun en dag i 2012 stod med en borger, der var installeret med både ble og kateter på et af kommunens områdecentre. Og det blev startskuddet til et projekt, der halvandet år efter har øget kommunens inkontinente borgeres livskvalitet og samtidig nedsat udgifterne på kontinenshjælpemidler, som fx bleer og katedre, med næsten 20 pct.

Den store besparelse er blandt andet blevet mulig ved at uddanne 60 nøglepersoner på kontinensområdet, etablere en åben kontinensklinik i Randers Sundhedscenter samt ved at lave indkøbsaftaler og skifte leverandør af hjælpemidler.

- I stedet for at gøre som vi plejer, ville vi gøre det her bedre for borgerne og samtidig spare penge. Og vi manglede også noget sammenhæng, for ligeså mange ældrecentre og personale der var, ligeså mange måder var der at gribe tingene an på, forklarer Helle Skøtt:

- I stedet for bare at give ble på, når en borger har svært ved at holde på vandet, så ser vi nu på den enkelte, fx hvad for noget tøj, giver vi dem på, deres gangfunktion, kan de selv finde ud på toilettet, og hvor meget eller lidt skal de hjælpes. Rigtig mange har haft ble på, hvor det måske slet ikke var nødvendigt, og hvor vi med et ekstra toiletbesøg. har en tør borger. Og så slipper de for at gå med den her ble, som rigtig mange synes er nedværdigende.

Forebyggelse er vejen frem
Randers Kommune har også fokus på at undgå, at borgerne overhovedet ender i en situation, hvor det er nødvendigt at bruge ble. Som et af de første steder i landet åbnede en kommunal Kontinensklinik i Randers Sundhedscenter i juni 2012, hvor alle borgere kvit og frit og uden henvisning kan få hjælp, hvis de har problemer med at holde på vandet.

- Vi er dagligt i kontakt med omkring ti borgere - enten i telefonen eller personligt i Kontinensklinikken. Dertil kommer alle de henvendelser og spørgsmål, vi får fra kolleger i sundhedscentret eller andre steder i kommunen. Og jo flere vi får fat i med den forebyggende indsats, jo færre kommer der jo ud i den anden ende, som har et problem med inkontinens, så jeg tror, vi på sigt kan spare endnu mere, for jo færre bleer og hjælpemidler vi bruger, jo flere penge sparer vi.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/faerre-bleer-giver-glade-borgere

GDPR