Antallet af sygdomsramte og arbejdsskadede, der får revalidering, er næsten halveret på fem år, skriver Fagbladet FOA. I 2009 modtog 21.061 personer hjælp til uddannelse eller praktik gennem revalidering, mens det i 2014 kun var 11.463, viser tal fra Jobindsats.dk.
Nedgangen skyldes til dels, at flere kan tage en uddannelse på SU, og at kontanthjælpsmodtagere kan få en uddannelse, uden at det sker gennem revalidering, vurderer John Klausen, lektor i socialret på Aalborg Universitet.
- Men en stor del af faldet kan kun forklares med, at nogle kommuner stort set er holdt op med at bruge revalidering. Der er meget stor kommunal variation i anvendelsen af revalidering, og det betyder, at borgere, som står i samme situation, bliver behandlet markant forskelligt afhængig af, hvilken kommune de bor i, siger John Klausen.
Alle skal behandles ens
Det er problematisk, mener han.
- Det er forudsat i loven, at kommunen skal tilbyde revalidering, hvis betingelserne er opfyldt, og det skal selvfølgelig være gældende ret i kommunerne, siger John Klausen.
Nedgangen i antal revalideringer mærkes markant i FOA, fortæller socialpolitisk konsulent Malene Haarder.
- Vores lokalafdelinger oplever, de fleste kommuner næsten ikke bruger revalidering mere, og når de gør, er det i korte forløb, siger hun.
I stedet for revalidering bliver mange medlemmer tilbudt kortere virksomhedspraktik.
- Det er en billigere, men også en kortsigtet løsning, som langt fra altid giver folk den opkvalificering, de har brug for. Hvis en pædagogmedhjælper skal omskoles til at være receptionist, kræver det mere end to måneders praktik. På kort sigt er revalidering en dyrere løsning, men på længere sigt bringer det folk i job, siger Malene Haarder, der hæfter sig ved, at nye tal viser, at næsten halvdelen af de, der havde afsluttet deres revalidering, var i job efter et år.
Ikke for enhver pris
Hos KL mener chefkonsulent Brian Siggaard ikke, at antallet af personer i revalidering skal op for enhver pris.
- Revalidering er et redskab på linje med andre værktøjer, der skal få folk i job. Hvis man vurderer, at revalidering er den hurtigste vej tilbage i job, så lad os få mere revalidering. Men det skal ikke bare bruges i flæng, for der er helt sikkert nogen, for hvem det ikke er den hurtigste vej i job, siger Brian Siggaard.
Han peger dog på, at reglerne for tildeling af revalidering er komplicerede. Det gør det svært for de enkelte sagsbehandlere i kommunen at vurdere, om en borger har ret til revalidering eller ej. Han mener at ordningen godt kunne godt bruge 'et servicetjek, så det bliver mindre bureaukratisk at tildele revalidering'. Det kunne være med til både at øge brugen af revalidering og til at mindske forskellen mellem kommunerne, mener han.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.