Siden kontanthjælpsreformen blev indført i 2014, er der kommet færre socialt udsatte unge i kontanthjælpssystemet. Det viser en ny analyse fra Børne- og Socialministeriet, der sammenligner socialt udsatte unges tilknytning til kontanthjælpssystemet før og efter indførelsen af kontanthjælpsreformen i 2014.
I stedet kommer de socialt udsatte unge i alderen 25-29 år i højere grad i uddannelse og beskæftigelse sammenlignet med før reformen trådte i kraft.
- Det er positivt, at flere socialt udsatte unge begynder på en uddannelse eller får et job frem for at være på kontanthjælp. Det er helt afgørende for de her unge, at de bliver en del af fællesskabet, så de kommer ind på et spor mod et godt voksenliv, lyder det fra børne- og socialminister, Mai Mercado (K).
Reformen skulle netop sikre uddannelse
Reformen, der trådte i kraft d. 1. januar 2014, skulle netop sikre at flere unge på kontanhjælp fik en uddannelse, og netop derfor afskaffede man blandt andet kontanthjælpen for personer under 30 år uden en uddannelse og ersattede den med uddannelseshjælp, som er en ydelse på niveau med SU, som unge nu får, hvis de er klar til at begynde på en uddannelse.
Unge, som ikke er klar til en uddannelse, kan få et tillæg, så den samlede ydelse er uændret i forhold til før reformen.
- Fra politisk side skal vi hjælpe og støtte, og i den forbindelse er det også vigtigt, at det betaler sig at arbejde eller uddanne sig. Analysen peger på, at socialt udsatte unge ligesom andre unge på kontanthjælp kan reagere på økonomiske incitamenter, så vi er på rette vej, siger Mai Mercado.
Stadig stor forskel på uddannelsesparathed blandt unge
Ministeriet oplyser, at der blandt de socialt udsatte i alderen 25-29-år, der stadig er i kontanthjælpssystemet, er omkring en tredjedel der er vurderet uddannelsesparate.
Til sammenligning gælder det for ca. halvdelen af de øvrige 25-29-årige i kontanthjælpssystemet.
Til denne forskel siger Mai Mercado, at regeringen er meget opmærksomme på, at nogle socialt udsatte unge ikke er i stand til at tage et arbejde eller begynde på en uddannelse.
- Her handler den sociale indsats i første omgang om at afhjælpe sociale problemer, forbedre livskvaliteten og styrke mulighederne for at kunne klare sig selv. I den sammenhæng er det afgørende, at vi i højere grad fokuserer på tiltag, der gør en reel forskel, og som, vi ved, har en dokumenteret effekt, afslutter ministeren.
mfa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.