dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Astrid Dalum, Polfoto.

Fagforbund: Kommuner sparer i forvejen

Regeringens sparekrav rammer allerede pressede kommuner, lyder det fra en række fagforbund, der foreslår, at kommunerne fremover kan få lov til at overføre ubrugte midler til det kommende budgetår

Regeringen vil i økonomiforhandlingerne for 2016 presse kommunerne ved at fjerne 2,3 mia. kr. Men en rundspørge hos kommunerne viser, at næsten halvdelen af dem i forvejen planlægger besparelser i 2016, og de nye krav vil presse velfærden endnu mere. Regeringen bør besinde sig og sikre en ordentlig ramme til den kommunale velfærd, lyder budskabet fra BUPL, FOA, HK Kommunal, Danmarks Lærerforening og Dansk Socialrådgiverforening.

Daginstitutioner, skoler, ældrepleje, administration og en lang række andre velfærdsområder kan se frem til nye besparelser i 2016 - oven i dem, som regeringens prioriteringspulje på 1 pct. vil kræve. Det viser en rundspørge fra analyseinstituttet Epinion blandt kommunernes økonomichefer og kommunaldirektører.

Hele 43 pct. af de 74 kommuner, der har svaret i undersøgelsen, oplyser, at de forventer et reduceret udgiftsniveau i den kommunale service i 2016. 45 pct. vil holde samme serviceniveau, mens ingen vil øge udgifterne. 12 pct. ved ikke. Epinions undersøgelse er lavet for BUPL, FOA, HK Kommunal, Danmarks Lærerforening og Dansk Socialrådgiverforening.

- Det er bekymrende, at kommunerne er presset til yderligere besparelser på velfærdsområdet. De forbedringer, som er stillet i udsigt på børneområdet, bliver jo aldrig ført ud i livet, når kommunerne bliver ved med at skære i børnevelfærden, siger BUPL-formand Elisa Bergmann.

- Det står efterhånden klart for alle, at folkeskolen er i en alvorlig situation. Mangel på balance mellem opgaver og ressourcer betyder, at hverken reformen eller inklusionsindsatsen fungerer. Derfor er det den helt forkerte vej, at mange kommuner nu igen skal spare. Hvis alle elever skal løftes fagligt, så er der brug for investeringer i folkeskolen nu, siger Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening.

Sparegrise
Undersøgelsen er lavet, før regeringsgrundlaget var kendt, og dermed før kommunerne vidste, at de skal finde yderligere midler til regeringens nye omprioriteringsbidrag. De nye krav om kommunale effektiviseringer på 2,5 mia. kr. om året kan altså medføre yderligere besparelser end det, undersøgelsen her peger på.

- Det er absurd, at politikerne i Folketinget vil hæve den private beskæftigelse men samtidig sænker den offentlige beskæftigelse. Det vil også ske i 2016. Og taberne ved, at hvis kommunerne omdannes til sparegrise, bliver børnene, de ældre, de syge og de svageste grupper, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

BUPL, FOA, Danmarks Lærerforening, Socialrådgiverforeningen og HK Kommunal opfordrer regeringen til at gøre plads til, at kommunerne som minimum kan fastholde det nuværende serviceniveau. Flere af kommunerne svarer nemlig i rundspørgen, at de er pressede på flere områder i forhold til budgettet for 2016. F.eks. svarer 80 pct., at de er udfordret ift. demografi, mens 89 pct. er udfordret af ændringer i centrale reguleringer og tilskud.

Tid fra kerneopgaverne
- På det sociale område er kommunerne i forvejen så pressede, at socialrådgiverne i mange tilfælde ikke kan nå at give borgerne den hjælp og støtte, de har brug for. Og det paradoksale er jo, at det simpelthen ikke kan betale sig at spare her. Tværtimod kommer samfundet til at betale den dyre efterregning for at have sparet på den tidlige forebyggende indsats, siger Majbrit Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening.

- Jeg noterer mig, at administrationen ser ud til at blive det mest yndede spareområde til næste år. Men det får jo ikke de administrative opgaver til at forsvinde. Det betyder bare, at andre faggrupper skal bebyrdes med mere administration, hvilket tager tid fra deres kerneopgaver, siger Bodil Otto, formand for HK Kommunal.

De fem fagforbund opfordrer regeringen til at løse det problem, at en væsentlig del af de budgetterede kommunale kroner til velfærd aldrig når ud til borgerne. Regeringen bør forhandle en løsning med KL, så kommunerne fremover kan få lov til at overføre ubrugte midler til det kommende budgetår. Regeringen bør desuden droppe sanktionerne over for kommunerne, så hammeren ikke falder, så snart de overskrider økonomiaftalen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/fagforbund-kommuner-sparer-i-forvejen

GDPR