dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Fagpersoner får stadig ikke tilbagemeldinger om underretning

Siden Overgrebspakken fra 2013 skulle fagpersoner fremover have besked om, hvad der sker, efter man har underrettet om et barn. Men det sker kun i få tilfælde

Uvished og undren over, hvad der mon sker efter en underretning af et barn er en erfaring, fagpersoner i skoler, institutioner og i sundhedsverdenen har måttet leve med. Tavshedspligt om de konkrete sager har i mange tilfælde forhindret de sociale myndigheder i at komme med tilbagemeldinger, om der sættes undersøgelser i gang  - eller måske sættes foranstaltninger i værk.

Den situation skulle det i 2013 gøres op med, da en Overgrebspakke på børneområdet, som skal sikre den bedst mulige indsats, når der er mistanke om, at børn bliver udsat for seksuelle overgreb og vold, satte spot på bl.a. det problem. Men en aktuel evaluering fra Ankestyrelsen viser, at det langt fra er tilfældet endnu.

54 pct. af kommunerne oplever ifølge Ankestyrelsen, at kravet har bidraget til en bedre indsats. Evalueringens stikprøve viser ikke desto mindre, at kommunerne i 60 af 78 relevante sager ikke har orienteret fagpersonen.

Kommunerne stadig ikke i mål
Kommunerne har de rigtige redskaber til at hjælpe børn i sager om overgreb, men er stadig ikke i mål, når man ser på et udsnit af konkrete sager. Det er de overordnede konklusioner på  evalueringen af Overgrebspakken.

Pakken indeholder bl.a. lovændringer og oprettelse af børnehuse, hvor børn i overgrebssager møder de relevante myndigheder - kommuner, politi og sundhedsvæsen - samlet, frem for at skulle forskellige steder hen.

Fagfolk vurderer i evalueringen, at initiativerne i Overgrebspakken er med til at give en bedre sagsbehandling og indsats til gavn for børnene i disse alvorlige sager. Bl.a. er der stor tilfredshed med de oprettede børnehuse. Både kommuner, politi og sundhedsvæsen oplever, at børnehusene er med til at forbedre indsatsen for børnene i sager om overgreb.

Akut hjælp
Med Overgrebspakken blev det også indført, at kommunerne nu skal gennemgå samtlige underretninger inden for 24 timer og vurdere, om der er behov for at give akut hjælp til barnet. En stikprøve i evalueringen viser, at kommunerne i 84 af 103 sager har foretaget en akutvurdering til tiden. I mange af de øvrige sager behandles underretningen inden for to-tre dage.

Social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) har bedt Socialstyrelsen om at styrke sine rådgivningstilbud på området, så den kan opsøge kommuner med faglige udfordringer og tilbyde dem hjælp. Samtidig skriver Ankestyrelsen til alle kommuner for at tilbyde dem rådgivning, læringsforløb og efteruddannelse, så de får helt styr på reglerne.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/fagpersoner-faar-stadig-ikke-tilbagemeldinger-om-underretning

GDPR