dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Ny undersøgelse foretaget af FOA viser, at 4 ud af 10 kommuner sparer på velfærdsydelserne. 'Det er ikke rimeligt', lyder det fra formand Dennis Kristensen. (Foto: Anita Graversen, Polfoto)

Fire ud af 10 kommuner sænker serviceudgifterne

Hver fjerde danske kommune vil bruge færre penge på service til næste år. Men det er der en god grund til, siger KL

Der skal bruges færre penge på offentlig velfærd. Det viser en ny rundspørge, som Epinion har foretaget blandt kommunernes økonomichefer. Her siger godt fire ud af 10, at de forventer at bruge færre penge på service i 2015, end de gør i år.

- Kommunerne har åbenbart helt uafhængig af, hvad Christiansborg-politikere måtte mene, besluttet sig for at sænke serviceniveauet på en række områder til næste år, siger FOAs formand Dennis Kristensen.

Fra FOA lyder det, at især de ældre, er en af de grupper, som kommunerne har i kikkerten.
I undersøgelsen er 70 kommuner, der har færdiggjort deres budgetter for næste år, blevet spurgt, og 38 kommuner svarer, at de forventer færre udgifter per ældre. Kun i fire kommuner vil udgifterne per ældre stige

Færre penge pr. ældre
Selvom kommunernes samlede serviceudgifter til ældreområdet til næste år stiger, og kommunerne forventer at ansætte flere medarbejdere på området, så vil mere end halvdelen af kommunerne bruge færre penge pr. ældre til næste år.

Det drejer sig om 38 kommuner, som tilføjer penge til ældreområdet, men som samtidigt bruger færre penge pr. ældre. Og det ærgrer FOAs formand.

- Den enkelte ældre borger kan jo ikke mærke, at kommunerne tilsammen bruger flere penge på ældreområdet, for det er jo blot et udtryk for, at der er kommet flere ældre. Hvis kommunerne ikke bruger lige så meget mere, som den demografiske udvikling lægger op til, så falder den mængde penge, der bliver brugt pr. ældre jo. Og så bliver oplevelsen for den enkelte ældre en nedgang i servicen, siger Dennis Kristensen.

Ældre er blevet sundere
Danmarks ældre er blevet sundere og har derfor brug for mindre hjælp. Samtidig sparrer kommunerne penge på effektiviseringer og kan derfor have samme service, trods færre penge.

Sådan lyder forklaringen fra kommunernes organisation KL, på at de 38 kommuner sparer på serviceydelserne

- Generelt så tager jeg det som udtryk for, at vi i kommunerne bliver mere effektive, og er blevet bedre til genoptræning og rehabilitering af de ældre, så de klare sig bedre i eget hjem. Og så er de ældre som befolkningsgruppe også blevet sundere, som lever længere, og måske har brug for mindre hjælp end tidligere, siger den nye formand for KL's social- og sundhedsudvalg Thomas Adelskov til Ritzau.

Nogle er pressede på økonomien
Den køber Dennis Kristensen dog ikke
- Det er ikke rimeligt, at kommunerne år efter år kan skrue ned for serviceniveauet. Kommunerne siger, at de kan spare, fordi de har succes med rehabilitering og velfærdsteknologi. Og begge dele kan være fint. Men det kan ikke forklare, hvorfor kommunerne vil skære på det samlede serviceniveau, siger Dennis Kristensen.

I 18 kommuner forventer økonomicheferne selv en lavere service ifølge undersøgelsen. Omtrent halvdelen peger på, at det er de ældre og børnene, som vil opleve et lavere serviceniveau.

- Nogle kommuner er presset på økonomien i de her år og er desværre nødt til at kigge på serviceniveauet, siger Thomas Adelskov.

Vi snyder ikke på vægten
Regeringen valgte ved den seneste finanslov ellers at prioritere ældreområdet med en milliard kroner ekstra. Kommunerne har kunnet søge om tilskud fra den ekstra ældremilliard.

Kommunerne er også blevet beskyldt for at bruge penge fra ældrepuljen, mens de tilsvarende har sparet på egne penge til ældreområdet. Det afviser KL.

- Det er ikke sådan, at vi snyder på vægten i kommunerne, så de ekstra penge fra ældremilliarden kommer oveni budgetterne, siger Thomas Adelskov til Ritzau

 

Undersøgelsen er foretaget i perioden 23. september til 7. oktober. 70 kommuner, der alle har vedtaget deres budgetter for 2015, har deltaget i undersøgelsen.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/fire-ud-af-10-kommuner-saenker-serviceudgifterne

GDPR