
Alle kvinder - også dem uden børn - skal fremover have tilbudt rådgivning, når de kommer på krisecenter. Og det skal ske tidligere end i dag. Samtidig skal kvindekrisecentre og forsorgshjem nu orientere kommunen om, hvem de tager imod, og hvornår de udskrives igen.
Det hjælper kommunen til hurtigst muligt at give den enkelte kvinde den støtte, hun behøver, for at komme videre til en mere stabil bolig- og livsituation.
Begge tiltag sagde Folketinget ja til tirsdag. Sammen skal de to tiltag være med til at sikre, at alle voldsramte kvinder på krisecenter hurtigst muligt tilbydes et rådgivningsforløb og på den måde får et bedre fundament for at skabe en tilværelse fri for vold.
Én kontaktperson testes i en række kommuner
Rådgivningen skal hjælpe den enkelte kvinde og hendes børn, hvis hun er mor, til at kunne håndtere den svære overgang fra et krisecenter til egen bolig, så hun ikke vender tilbage til et voldeligt forhold. Fx kan kvinden få hjælp til at finde et job, begynde på en uddannelse eller få styr på økonomien.
Lovforslaget er en del af et større initiativ fra satspuljeaftalen for 2015. Initiativet skal styrke indsatsen over for voldsramte og bringe andelen af kvinder, der vender tilbage til et krisecenter, ned.
Som en del af satspuljeinitiativet vil en række kommuner afprøve en dokumenteret metode, der bl.a. betyder, at kvinder på krisecentre får tilknyttet én fast kontaktperson, som hjælper med praktiske gøremål, rådgivning og hjælp, når de skal i egen bolig.
Derudover sættes ind med ambulant rådgivning og hjælp til både den voldsramte og den, der udøver volden. Både for at forebygge og for at begrænse de skader, volden efterlader. Hjælpen kan gives både før og efter et eventuelt ophold på et krisecenter.
• Der blev med satspuljeaftalen for 2015 afsat 87,6 mio. kr. til initiativet 'Et liv uden vold - Styrket indsats over for voldsramte'.
• Regeringen har et socialt 2020-mål om, at andelen af kvinder på kvindekrisecentre, der har behov for mere end ét ophold, reduceres med mindst 30 pct. Det svarer til en andel på højst 25 pct.
• Ca. 29.000 kvinder og 10.000 mænd udsættes årligt for partnervold fra en tidligere eller nuværende partner, og det skønnes, at ca. 28.000 børn vokser op i et hjem med vold.
• 2.005 kvinder og 1.976 børn fraflyttede et krisecenter i 2013.
• Omkring halvdelen af kvinder på krisecenter har ikke børn.
• 35 pct. af de kvinder, der i 2013 fraflyttede et krisecenter har haft behov for mere end ét ophold på et kvindekrisecenter gennem livet.
rp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.