Associationerne er mange, når det kommer til et så vidt begreb som socialt udsathed, men hvilke associationer er egentlig mest almindelige blandt danskerne? Og hvordan har de udviklet sig over de sidste par år?
Indhold
Meningsmålingsinstituttet Epinion har for tredje gang udført en undersøgelse om danskernes holdninger til socialt udsatte for Rådet for Socialt Udsatte. I undersøgelsen bliver der spurgt ind til helt generelle associationer om, hvad socialt udsathed er, men der bliver også dykket ned i forskellige temaer, der relaterer sig til socialt udsathed. Det er så diverse emner som mediernes dækning af socialpolitiske emner, deltagernes egen situation, og holdninger til forskellige former for socialt udsathed såsom prostitution, hjemløshed og misbrug.
Her konkluderer deltagerne i undersøgelsen blandt andet, at socialt udsathed primært er forbundet med hjemløshed. Mange forbinder dog også social udsathed med fattigdom, behov for hjælp og samfundsmæssig ulighed.
Hver tiende forbinder social udsathed med flygtninge og indvandrere.
Der er sket en stigning i antallet af personer, der ser sig selv som socialt udsat. Fra 6 pct. i 2015 til 10 pct. i 2017.
I alt 18 pct. har været eller er socialt udsat efter egen vurdering. Her er det især unge, som er synlige i statistikken, og det samme gør sig gældende, da deltagerne svarer på spørgsmålet om, hvorvidt de i deres nærmeste vennegruppe har socialt udsatte. Her svarer 21 pct. afde unge, at de kender socialt udsatte, som er en del af deres nærmeste vennegruppe.
Stigningen af personer, der opfatter sig selv som værende socialt udsat, findes både blandt de 18-34årige, hvor tallet blandt de adspurgte er steget fra 5 pct. i 2015 til 14 pct. i 2017, og de 35-55 årige, hvor tallet er steget fra 9 pct. i 2015 til 16 pct. i 2017.
- En af de ting, der springer mig i øjnene i den her holdningsundersøgelse, er, at vi har en voksende gruppe af mennesker i vores samfund, som af den ene eller anden grund, føler sig sat uden for fællesskabet. Det er et stort problem for sammenhængskraften, fællesskabsfølelsen og solidariteten i vores samfund, siger Jann Sjursen, formand for Rådet for Socialt Udsatte.
Det er særligt personer med grundskole som højeste gennemførte uddannelse, der svarer, at de enten har været eller stadig er socialt udsat, hvorimod dem med en videregående uddannelse og generelt de ældre generationer vurderer, at de aldrig har været socialt udsat.
- Man kan se, at det særligt er de yngre generationer, der oplever at have problemer med social udsathed. Det tyder på, at der ikke er manøvreplads i den måde samfundet efterhånden er indrettet på. Hvis man ikke snorlige følger den gængse ”formel” - går i skole, tager en uddannelse, får et fuldtidsjob osv. - så risikerer man at falde igennem. Det gør det svært for dem, der bare ikke passer ind i den formel, og for dem der har psykiske eller fysiske problemer. De risikerer at blive hægtet af og parkeret på kanten af samfundet, siger Jann Sjursen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.