
Det nye skoleår er så småt gået i gang, og flere skoler har taget beslutningen om at blive mobilfri. Tidligere har flere skoler forsøgt sig med mobilordninger og perioder med totalt forbud, men nu har flere af landets skoler altså valgt at tilslutte sig en mobilfri ordning.
Farsø Skole i Himmerland og Hældagerskolen i Vejle er b.la. nogle af de skoler, hvor eleverne efter sommerferien er blevet nødt til at aflevere mobilen, fra de møder ind til de får fri. Det er dog forskelligt fra skole til skole, hvorvidt de må benytte telefonen i frikvartererne.
Klager over mobilforbud
Mobilforbuddene har mødt kritik fra både elever og forældre.
- For det første mener jeg, at vi vel selv må bestemme, hvad vi laver i pauserne, og det er ikke min oplevelse, at folk bare sidder med deres mobiler. Derudover stresser det os rent faktisk mere, når man ikke har mobilen på sig, siger Lukas Cimmino fra 9. klasse på Hældagerskolen til BT.
Men ifølge Ombudsmanden har skolerne fuld ret til at bestemme, hvorvidt eleverne må bruge telefonen i undervisningen og frikvarterene. Så længe de ikke fratager mobilen uden for skoletiden. Læs Ombudsmandens afgørelse her.
Samtidig har Skolelederforeningen tidligere peget på, at man oplever, at forældrene SMS'er og ringer til deres børn i skoletiden, hvilket både forstyrrer koncentrationen og undervisningen.
Bedre testresultater uden telefon
En af grundene til, at flere skoler forbyder mobiltelefoner, er, at både lærerne og ledelsen oplever, at eleverne er mere fokuserede i undervisningen.
- I prøveperioden før sommerferien oplevede eleverne en ro, de ikke havde før. De kunne fordybe sig i undervisningen og havde ikke brug for at tjekke Facebook og at tjekke, om der var kommet beskeder ind, siger John Andersen, der er skoleleder på Farsø Skole, til TV2 Nord.
En undersøgelse lavet af engelske forskere fra The London School of Economics and Political Science viser også at elever, der ikke brugte telefonen i undervisningen, havde bedre testresultater end de elever, der brugte telefonen. Læs undersøgelsen her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.