dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Flertal af sagsbehandlere oplever bevidst socialt snyd fra borgere

Over halvdelen af sagsbehandlere har oplevet sager, hvor borgere bevisligt har snydt, viser ny undersøgelse
15. NOV 2017 6.35

Over halvdelen af sagsbehandlerne på landets jobcentre har oplevet borgere, der begår socialt bedrageri eller overdriver deres sygdomme for at få en offentlig ydelse.

I en ny undersøgelse, som Avisen.dk har foretaget i samarbejde med HK/Kommunal blandt 1.071 ansatte på jobcentrene svarer knap 60 pct., at de har oplevet sager, hvor borgere bevisligt har snydt. Det er for eksempel sket ved, at borgerne har modtaget offentlige ydelser samtidig med, at de arbejdede sort.

52 pct. af sagsbehandlerne svarer, at de har oplevet sager, hvor borgere bevisligt har overdrevet deres sygdomme for at modtage en bestemt ydelse.

Charlotte Basballe, der har ti års erfaring som sagsbehandler ved jobcentret i Thisted, kender problematikken:

- Vi møder grædende borgere, der ikke kan noget som helst på jobcentret, og når man så møder dem i bybilledet, er de friske. I weekenden står de og sælger ting på markedet. Jeg tror ikke, at de tænker på, de snyder. De tænker, at det er deres ret at bruge alle kræfter i weekenden, og så kan de være syge i ugens løb, siger Charlotte Basballe til Avisen.dk.

Formanden for landets socialchefer, socialdirektør Helle Linnet fra Vordingborg kommune, har kendskab til borgere, der forsøger at 'manøvrere sig udenom', når der bliver stillet krav, men det kommer alligevel bag på hende, at så stor en del af sagsbehandlerne har oplevet 'bevisligt snyd'.

- Det er derfor, at vi går ind og stiller de nærgående spørgsmål. Simpelthen fordi vi har erfaring med, at man kan opleve det meget forskelligt, hvad ens funktionsniveau er. Nogle gange kan man mere i sit fritidsliv end i sit arbejdsliv, siger hun.

I undersøgelsen giver 39 pct. af sagsbehandlerne udtryk for, at det er for besværligt at få iværksat sanktioner over for borgere, der bevisligt snyder eller laver socialt bedrageri. 22 pct. af sagsbehandlerne i undersøgelsen svarer, at der er behov for hårdere sanktioner, og 23 pct. mener, at flere sanktionsmuligheder ville være en fordel.

mk

Læs hele historien hos Avisen.dk.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/flertal-af-sagsbehandlere-oplever-bevidst-socialt-snyd-fra-borgere

GDPR