
Videnskabelige undersøgelser tyder på, at brandfolk har en øget forekomst af visse typer kræft. Alligevel har Arbejdsskadestyrelsen netop afvist at give erstatning til en brandmand, der har fået kræft, da styrelsen ikke mener, at der er tilstrækkelig dokumentation for, at kræften er arbejdsrelateret. Men den praksis er uholdbart, mener FOA.
- Jeg kan naturligvis ikke acceptere, at vores medlemmer måske udsættes for kræftfremkaldende påvirkninger, mens de er på arbejde, siger Reiner Burgwald, der er formand for FOA's teknik og service sektor.
FOA efterlyser derfor, at der dannes en ordentlig praksis på området, som kan sikre, at kræftsager kan anerkendes, og at der kan gives erstatning. Og i den forbindelse er det helt afgørende, at der bliver fastlagt grænseværdier for, hvornår der er en øget risiko.
- Ligesom Arbejdsskadestyrelsen opererer med værdier for, hvornår brystkræft kan være en arbejdsskade, er det vigtigt, at der bliver dannet en ordentlig praksis med fastlagte grænseværdier for området kræft og bandfolk, siger Reiner Burgwald.
FOA offentliggør i dag en rapport fra den videnskonference, som FOA i samarbejde med flere andre aktører afholdt i sidste måned. Konferencen satte fokus på sammenhængen mellem brand og kræft. Og i rapporten slås det fast, at der er flere risikofaktorer for brandmænd: Røg og gasser fra brand, diseludstødning, bygningsmaterialer og natarbejde.
Rapporten fra videnskonferencen anbefaler samtidig, at der bliver lavet en registersamkøring, som eventuelt kan dokumentere en øget hyppighed af kræfttilfælde blandt danske brandmænd.
- Sammen med de andre samarbejdsparter fra videnskonferencen vil FOA nu se på, om ikke ministeren bør inddrages i forhold til finansiering af en registerundersøgelse, så vi kan blive klogere på sammenhængen mellem brand og kræft, slutter Reiner Burgwald.
sf
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.