dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Fra ældrerådmøde i Vingstedcenteret. (Foto: Maj Skibstrup)

Første eksempler på fredsvalg til ældreråd

I Rudersdal og Køge er der ikke interesserede kandidater til flere end antallet af pladser i ældrerådet

KØGE / RUDERSDAL: - Der er ni kandidater, der har valgt at opstille til Ældrerådet og der er præcis ni pladser. Det betyder, at vi har besluttet at aflyse valg til Ældrerådet i Køge. Det betyder samtidig, at de ni kandidater fra 1. januar 2014 vil udgøre Køge Kommunes Ældreråd frem til december 2017, lyder det fra formand for valgbestyrelsen for ældrerådsvalget Randi Hansen.

Fra Danske Ældreråd, der organiserer 96 ældreråd i landet, oplyser sekretariatsleder Marianne Lundsgaard, at der også i Rudersdal bliver tale om et fredsvalg, men at det derudover er et særsyn. Ifølge hende er de mindste ældreråd i landet på fem pladser, mens de fleste rummer 12 medlemmer. Tendensen er, at de bliver mindre.

Hun vurderer, at der er tale om omkring 80 ældreråd, der holder valg her i efteråret - ofte i forbindelse med KV13 - mens andre bruger en anden dato. Nogle steder foregår det pr. brevstemme, andre igen digitalt.

Loven siger, at der skal holdes valg hvert fjerde år, og ifølge Marianne Lundsgaard har der bl.a. på Bornholm og i Randers været massive genvalg - med stor valgdeltagelse.



I hver kommune findes et ældreråd eller seniorråd. Ældrerådet er valgt ved direkte valg efter reglerne i §§ 30-33 i 'Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område'.
Ældrerådet arbejder for alle ældre i kommunen. Det skal høres - i god tid - om alle forslag, der forelægges i fagudvalg og kommunalbestyrelser, og som vedrører ældres vilkår. Høringspligten gælder også for afgørelser, som træffes af administrationen.

Ældrerådet er en selvstændig, kommunal forvaltningsenhed, og er omfattet af reglerne om inhabilitet, tavshedspligt og offentlighed i forvaltningen. En borger med fast bopæl i en kommune, som er fyldt 60 år, kan stemme og er valgbar til ældrerådet. Nogle ældreråd har valgt at kalde sig seniorråd - bortset fra navnet er der ingen forskel på ældreråd og seniorråd.

Danske Ældreråds  medlemmer er ældreråd fra 96 kommuner.

 

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/foerste-eksempler-paa-fredsvalg-til-aeldreraad

GDPR