KØBENHAVN: Københavns Kommune kan nu indvie Danmarks første plejeboligafdeling for yngre med demens. Det vil sige en afdeling forbeholdt beboere under 65 år. Der er i første omgang plads til 10 beboere på den nye afdeling, der ligger på Demens- og Plejecenter Klarahus - otte beboere er allerede flyttet ind, oplyser kommunen.
Afdelingen indvies af Sundheds- og Omsorgsborgmester Ninna Thomsen (SF), der glæder sig over at kunne tilgodese de særlige behov, som denne gruppe borgere har. Den nye afdeling har fx særligt fokus på, at beboere, som kan lide at være aktive, kan røre sig både ude og inde.
- Yngre borgere med demens har ofte andre behov og ønsker, end ældre borgere har. En 55-årig mand er som regel fysisk stærkere end en 85-årig og har derfor behov for andre fysiske aktiviteter, siger Ninna Thomsen.
Lettere med fællesskab
Borgere med demens har indtil nu været henvist til at bo på almindelige plejecentre for ældre, når de fik behov for at bo i plejebolig. På den nye afdeling kan beboerne lettere finde sammen i et fællesskab med jævnaldrende.
- Det er nemmere at have et godt og socialt hverdagsliv, hvis man kender den samme musik og har nogenlunde samme ønsker til mad, indretning og sociale begivenheder som fester og fødselsdage, siger Ninna Thomsen.
Borgere, der bliver ramt af demens tidligt, har ofte jævnaldrende ægtefæller, som stadig har en travl hverdag med arbejde og yngre børn. Målet med den nye afdeling er også at støtte de pårørende og give dem gode muligheder for at være på afdelingen og deltage i hverdagen.
Der bliver flere og flere borgere med demens i Danmark i de kommende år, og det anslås, at omkring 500 københavnere under 65 år har demens i forskellig grad. Langt de fleste er dog hjemmeboende.
Demens rammer oftest personer over 65 år, men kan ses helt ned i 40-50 års alderen.
Yngre med demens er ofte ramt af Alzheimers Sygdom, der er en fremadskridende og uhelbredelig sygdom.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.