
Øget forældreinvolvering og forældresamarbejde kan give socialt udsatte børn og unge en bedre kognitiv og social udvikling, viser en ny kortlægning foretaget af Dansk Clearinghouse, der hører under Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse på Aarhus Universitet.
Forskningen, der er en gennemgang af 393 nationale og internationale videnskabelige undersøgelser af forældreinddragelsens betydning for børns læring, dokumenterer, at inddragelse, der er tilrettelagt på den rigtige måde, styrker børns læring; jo mere forældrene involveres i børnenes læring, desto bedre bliver resultaterne.
Hos Rådet for Børn Læring er mere samarbejde derfor helt afgørende, hvis der skal gøres noget ved læringsuligheden i landet.
- Der skal fokus på den del af forældresamarbejdet, der handler om barnets læring og mindre fokus på julearrangementer og fællesmiddage, hvis uligheden i læring skal bekæmpes. Vi skal sikre, at det pædagogiske personale og lærerne i dagtilbud og skoler er klædt på til at støtte forældrene i at skabe gode læringsmiljøer i hjemmet, udtaler formand Agi Csonka, der også er direktør for for Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).
Vigtigt, at der bliver taget højde for kulturelle forskelle
Agi Csonka påpeger samtidig, at det vigtigt, at der er tale om en differentieret indsats, og der er behov for at kunne indgå langt mere forpligtende og tværsektorielle samarbejder i forhold til særligt udsatte familier.
Kortlægningen viser nemlig også, at et godt samarbejde kræver, at skoler og dagtilbud i mødet med forældrene tager højde for kulturelle forskelle i normer, værdier og forventninger, hvor der også kan være sproglige barrierer.
- Det er rigtig vigtigt, at pædagoger og lærere er kulturelt sensitive og har forståelse for, at ikke alle forældre føler sig tilpas med de samme møde- og omgangsformer. Nogle forældrearrangementer kan virke ekskluderende for nogle forældre, selvom intentionen som regel er den stik modsatte, forklarer Agi Csonka.
Helt generelt peger forskningen på, at det er vigtigt, at forældre vejledes meget grundigt i forhold til, hvilke forventninger der er til dem og til samarbejdet mellem hjemmet og dagtilbud/skole.
Udspil på dagtilbudsområdet på vej
Udover fokus på mere forældresamarbede efterlyser Formandskabet i Børn Læring i den beretning for 2016, som rådet udgav mandag, at der i kampen mod social ulighed i læring skal sættes tidligt ind. Forskning fra 2016 viste nemlig, at forskellen i børns evner kan ses allerede fra to-treårsalderen.
Og netop det bliver centralt i et kommende dagtilbudsudspil, lyder det fra børne- og socialminister Mai Mercado (K).
- Hovedpointerne i udspillet vil være fokus på mere kvalitet, kompetenceudvikling og at give forældre og familier fleksibilitet. Det fokuserer også på socialt udsatte børn, siger ministeren og uddyber:
- Børn må ikke være så langt bagud, når de starter i skole. En af nøglerne er et godt samarbejde med familierne, så man kan guide og understøtte dem med, at de læser med børnene om aftenen og taler det danske sprog derhjemme. Så vil man opleve, at børnene udvikler sig.
Ministeren forventer at kunne præsentere udspillet i løbet af foråret, men vil ikke sætte dato eller månd på.
Kortlægningen 'Systematisk kortlægning om forældreinvolvering og forældresamarbejde, der kan fremme læring hos socialt udsatte børn og unge i dagtilbud og skole' er lavet for Rådet for Børns Læring og er gennemført af professor Niels Egelund og lektor Camilla Brørup Dyssegaard.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.