dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Colourbox

Foreninger siger nej til frivillige medarbejdere

Frivillige hører til i organisationerne ikke i kommunerne, mener seks organisationer, der har skrevet et brev til statsministeren

Seks frivilligorganisationer gået sammen om et fælles brev til statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i anledning af, at regeringen går i gang med udviklingen af et nyt såkaldt 'frivilligcharter'.

Organisationerne er Røde Kors, Kræftens Bekæmpelse, DIF, DGI, DUF og Ældre Sagen, og deres budskab er, at et nyt frivilligcharter skal værne om den uafhængige frivillighed og sikre, at de frivillige ikke havner som 'ulønnede medarbejdere i den offentlige service'.

- Vi har for nylig hørt om eksempler, hvor frivillige bliver spurgt, om de vil tage nattevagter på et plejehjem. Her går kommunerne langt over grænsen for, hvad der er rimeligt, Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup.

Han mener, at det er en glidebane, at flere kommuner satser på deres egne korps af frivillige i stedet for at arbejde tættere sammen med de frivillige foreninger, der i forvejen er i kommunen.

- Det er vigtigt, at frivillige ledes af frivillige og organiseres i foreninger, der både varetager frivillige og borgernes tarv. De frivillige foreninger er garant for, at frivillige ikke overtager kommunale opgaver. Det er nemlig ikke til borgerens eget bedste. Vi ved, at under fem procent af befolkningen ønsker, at frivillige skal varetage praktisk hjælp eller personlig pleje, siger Bjarne Hastrup.

Det gode samarbejde
Ældre Sagen har dog også eksempler på kommuner, der er gode til at samarbejde med frivillige foreninger. Odense Kommune havde en udfordring med undervægtige ældre, der havde mistet appetitten. Den indgik derfor et samarbejde med Ældre Sagen – og sammen opfandt de begrebet 'spisevenner'.

Ældre Sagen sørger for at skaffe frivillige spisevenner, der tager ud og spiser med de undervægtige ældre – mens kommunen hjælper med at identificere de småtspisende ældre og betaler måltidet.

- Her er rollefordelingen helt klar, og kommunen respekterer det frivillige arbejde. De frivillige er ikke en dårlig lappeløsning i det kommunale budget, men derimod en vigtig samarbejdspartner for kommunen – til glæde for undervægtige ældre. Og det virker. De ældre tager på og får det bedre både fysisk og psykisk, siger Bjarne Hastrup.

sf

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/foreninger-siger-nej-til-frivillige-medarbejdere

GDPR