En økonomisk pisk eller gulerod kan godt trække folk fra offentlig forsørgelse over i et arbejde, men det virker kun på de stærkeste. Sådan lyder det fra Henrik Lindegaard Andersen, der er forsker på KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning.
Den 1. juli bliver uddannelsesydelsen og kontanthjælpen til de borgere, der har opholdt sig mindre end syv ud af otte år i Danmark, erstattet af den noget lavere integrationsydelse. Det får kommunerne til at frygte en efterregning, fordi mange på integrationsydelse må flytte fra hus og hjem, og så skal have hjælp af kommunen.
Der kan være noget om snakken, mener Henrik Lindegaard Andersen, for det handler om, hvor udsatte folk i målgruppen er:
- Vi ved fra tidligere ordninger, at økonomisk tilskyndelse virker på de bedre stillede, men der vil også være nogen, der ikke er i stand til at reagere og få sig et arbejde, siger Henrik Lindegaard Andersen til DR Syd.
I øjeblikket er kommunerne i gang med at undersøge, om 150.000 borgere skal på den lave integrationsydelse. Og udsigten til en ekstraregning til boligsikring m.m., kan også virke som den pisk, der vil få kommunerne til at øge indsatsen for at få de svageste i arbejde, mener Henrik Lindegaard Andersen.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.