ODENSE: 20 flygtninge har i den seneste tid deltaget i et forløb på AMU Fyn, som skal afklare, om de er klar til at deltage i et egentligt IGU-forløb. 13 af deltagerne er på vej til at indgå kontrakter med lokale virksomheder, og de begynder på en toårig uddannelse til november, der skal gøre dem til lager- og terminalarbejdere.
Dermed bliver AMU Fyn den første, der uddanner et helt hold flygtninge på samme tid.
Forløbet er kommet i stand i samarbejde med Beskæftigelses- og Socialforvaltningen i Odense Kommune, og Finn Ravn, der er uddannelseschef på AMU-Fyns transportcenter, har allerede gjort sig en vigtig erfaring, skriver netmediet DIBusiness.dk
- Det er nødvendigt, at man kører hold, som uddanner til den samme branche. Det dur ikke at blande uddannelser til forskellige brancher sammen, siger Finn Ravn.
Fem nye ord hver dag
Hver dag skal flygtningene, der bliver undervist i lokalet, lære fem nye ord, så deres faglige ordforråd bliver styrket. Der er altså tale om en mere målrettet danskundervisning, end de får på den almindelige sprogskole.
- De er nødt til at have et vist niveau i dansk for at kunne arbejde på et lager. Mange steder får de besked gennem en øresnegl om, hvad de skal hente på lageret. Og de beskeder skal de kunne forstå, siger Finn Ravn.
IGU-forløbene blev vedtaget i forbindelse med første del af trepartsforhandlingerne før sommerferien. Selve loven trådte først i kraft 1. juli. Siden er der blev lavet forslag til IGU-forløb inden for forskellige brancher, som både arbejdsgivermes og lønmodtagernes organisationer har nikket til.
Direktør i Arbejdsgiverorganisationen for Transport og Logistik (ATL) Lars William Wesch glæder sig over, at vi nu ser et resultat af forhandlingerne.
- Det er afgørende, at vi får afprøvet, hvordan IGU-aftalen virker i praksis. Det er glimrende, at man på Fyn begynder med lager- og terminalarbejdere. Selvom der er mangel på chauffører, går der nok lidt længere tid, inden vi ser flygtninge som lastbilchauffører. Det kræver gode evner i dansk at tage et stort kørekort, siger han til DIBusiness.dk.
Fakta om IGU
Integrationsuddannelsen (IGU) er en forsøgsordning målrettet flygtninge. Ordningen blev iværksat 1. juli 2016 og skal løbe over de næste tre år.
Uddannelsen varer to år, hvor personen modtager uddannelse i sammenlagt 20 uger og arbejder på virksomheden resten af tiden. Virksomheden og flygtningen aftaler selv ansættelsesforholdet og uddannelsesforløbet, men kan få hjælp fra kommunen til fx at sætte de to parter i kontakt med hinanden.
Efter det toårige forløb skal flygtningene være klar til enten at indgå på virksomheden på lige fod med de andre medarbejdere eller kunne påbegynde en uddannelse. Praktikanterne skal have boet i Danmark i under fem år og være mellem 18 og 40 år gamle.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.