dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Frigjorte ressourcer og færre medicinfejl
Forbedringsprogrammet lukker, men har medført gode resultater for borgernes sikkerhed i ældreplejen i de 33 kommuner som har deltaget.
Foto: Lærke Posselt/Politiken/Ritzau Scanpix

Frigjorte ressourcer og færre medicinfejl

33 kommuner har været igennem programmet "I Sikre Hænder." Det har bl.a. medført at borgernes sikkerhed i ældreplejen er højnet
24. MAJ 2023 15.50

I alt 33 kommuner har været igennem forbedringsprogrammet "I Sikre Hænder," som Dansk Selskab for Patientsikkerhed, Sundhedsministeriet og KL står bag. Siden 2013 har tre runder af programmet bl.a. resulteret i færre medicinfejl, tryksår, fald og forebyggelige indlæggelser og skabt større arbejdsglæde for medarbejderne, skriver Dansk Selskab for Patientsikkerhed.

Forbedringsprogrammets hjemmeside kan man bl.a. læse, at programmet har resulteret i, at mange steder har opnået 500 og 600 dage uden medicinfejl og tryksår.

Og de gode resultater går ikke ubemærket hen hos indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V):

– Jeg har fulgt ’I sikre hænder’ i en årrække og er glad for at se, at flere og flere kommuner har deltaget i programmet. Kommunerne har opnået flotte resultater og er med til at vise, hvordan man i praksis kan øge kvaliteten i ældreplejen til gavn for både borgere og personale. Det er godt gået, siger hun.

400 dage uden medicinfejl

Vallensbæk er én af de 33 kommuner, og her har man også oplevet gode resultater med programmet, hvilket har givet bedre sikkerhed for borgerne i ældreplejen, skriver kommunen.

Et konkret eksempel i Vallensbæk er, at Hjemmeplejen i Rønnebækhus til dato har registreret 400 dage uden medicinfejl, der kræver lægekontakt. Og de gode resultater glæder udvalgsformand for Social og Sundhedsudvalget i Vallensbæk, Jytte Bendtsen (K):

- Det giver i høj grad tryghed for vores ældre og deres pårørende, når der sker færre medicinfejl i ældreplejen, og personalet generelt har et højt niveau i måden, de giver pleje og omsorg til vores ældre borgere, siger Jytte Bendtsen.

Sønderborg Kommune er også med i programmet, og her har kommunen regnet ud, at den siden den begyndte at arbejde systematisk med programmets tryksårspakke i 2013, har frigjort ressourcer svarende til 2,6 mio. kr. årligt pga. færre tryksår.

Ikke mere finansiering

Det tegner ikke til, at de resterende 65 kommuner får mulighed for at deltage i forbedringsprogrammet, da der ikke er finansiering til flere runder. Det skriver I Sikre Hænder på dens hjemmeside.

Men målet med forbedringsprogrammet er fortsat, at alle borgere i landet på sigt skal modtage kommunale sundheds- og omsorgsydelser af samme høje kvalitet, og at kommunerne opbygger en varig platform for forbedringsarbejdet.

Se mere om projekt I sikre hænder her.

lal

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.