
Det store flertal af landets kommuner kan ikke løfte opgaven med at integrere flygtninge uden gratis hjælp fra frivillige.
80 pct. af de 62 kommuner, som har svaret i en rundspørge foretaget af Politiken Research, erklærer sig helt eller delvist enige i, at de er afhængige af frivilliges indsats, når flygtninge skal finde sig til rette i lokalområdet.
- Det, de frivillige laver, kan vi ikke lave. Det er helt umuligt. Vi er meget afhængige af dem, siger Ulf Lolk Larsen, der er chef for Center for Dansk og Integration i Køge Kommune til Politiken.
En frivillig indsats kan for eksempel være at invitere på kaffe og wienerbrød, læse lektier med børnene, guide en byvandring eller arrangere fælles madlavning. Og i Køge oplever de fx, at det går hurtigere med at lære dansk, når flygtningene deltager i aktiviteter, som byens godt 100 frivillige står for.
'Der hvor systemet slipper'
Seniorkonsulent Jesper Bertelsen fra Røde Kors, der samarbejder med mange kommuner, forklarer, at de frivillige kan 'gribe ind der, hvor systemet slipper'.
- Der er også brug for en mere medmenneskelig indsats, hvor man som borger kan gå ind og skabe sociale relationer og sørge for, at flygtninge bliver præsenteret for det lokale foreningsliv. Og at de i det hele taget får en omgangskreds. Det er svært for en kommune at klare den opgave, siger Jesper Bertelsen til Politiken.
Kommunernes opgave er særlig stor i år, da antallet af flygtninge ventes at nå op på 12.000. Sidste år ankom 6.083.
Flere kommuner beretter i Politikens rundspørge om stor interesse for at hjælpe. En kommune har ligefrem oprettet en venteliste med borgere, der gerne vil være frivillige. Det samme oplever Røde Kors, der har fået over 100 nye frivillige på asylområdet siden februar. Organisationen har nu passeret 2.000 frivillige på landsplan.
mk
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.