
En del gigtramte, som er aktive på arbejdsmarkedet, er utilfredse med den dialog og støtte, de får fra kommunen. De oplever bl.a., at sagsbehandlingstiden er for lang, at der er for mange forskellige sagsbehandlere, samt at kommunen mangler ekspertise og er for dårlig til at informere dem om deres rettigheder. Det viser en undersøgelse, som KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning har lavet for Gigtforeningen.
- Undersøgelsen viser, at sagsbehandlingen for erhvervsaktive personer med gigt kunne trænge til at blive løftet. Med en hurtigere og mere målrettet hjælp til de gigtramte, som er i job, kan man forhåbentlig fastholde dem i beskæftigelse i længere tid. Alternativt risikerer man, at de bliver mere syge og glider helt ud af arbejdsmarkedet, siger seniorforsker i KORA, Jacob Ladenburg, der står bag undersøgelsen.
Beder ikke om hjælp
Undersøgelsen er lavet på baggrund af 1.500 spørgeskemaer og interview med medlemmer af Gigtforeningen, og den viser, at godt halvdelen af de gigtramte har eller har haft kontakt med deres kommune om ting som hjemmehjælp, genoptræning og transport.
Men kontakten kunne være bedre. Godt hver femte svarperson siger, at de helt prøver at undgå kontakt med kommunerne, fordi de oplever, at kommunen ikke tager deres situation alvorligt. De oplever, at kommunen ofte møder dem med en negativ holdning, og at sagsbehandlerne ofte mangler forståelse for de usynlige sider af deres sygdom.
Der er dog også positive erfaringer med kommunerne. Hver femte af de erhvervsaktive gigtramte oplever fx, at kommunernes samarbejde med hospitaler og læger fungerer godt, og de er tilfredse med den genoptræning, de modtager. Desuden oplever de personer med gigt, der har brug for hjælpemidler, at kommunerne generelt er hjælpsomme med det.
De adspurgte personer med gigt har bl.a. svaret følgende:
- 41 pct. siger, at de har for mange sagsbehandlere. 16 pct. synes ikke, der er for mange
- 44 pct. oplever, at sagsbehandlingen er for lang. 20 pct. synes, den er tilpas
- 48 pct. siger, at kommunen ikke informerer dem om deres rettigheder. 22 pct. føler sig velinformeret
- 39 pct. oplever, at kommunens medarbejdere er dårlige til at sætte sig ind i deres situation og forstå de usynlige sider af gigtsygdommen. 15 pct. oplever god forståelse fra kommunen
- Under 10 pct. har fået tilbud om motionsvejledning, kostvejledning og rygestopkurser
lcl
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.