dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Godgørende foreninger frygter, at mindre tøj vil blive genbrugt
Tøj, der burde sendes til genbrug, risikerer at havne i sækkene til tekstilaffald, frygter Isobro. (Arkivfoto)
Foto: Billund Kommune

Godgørende foreninger frygter, at mindre tøj vil blive genbrugt

Meget indsamlet tekstilaffald burde have været afleveret i en genbrugsbutik, viser erfaringer.

Siden i lørdags har det været obligatorisk for borgerne at aflevere tøj, der ikke kan genbruges, som tekstilaffald. Men i stedet for at være en gevinst for miljøet kan indsamlingen af tekstilaffald vise sig at være det modsatte.

Det frygter Isobro, som er brancheforening for de typisk velgørende organisationer, som indsamler genbrugstøj og sælger det i genbrugsbutikker.

- Genanvendelse er godt, og derfor er vi naturligvis glade for, at det nu også bliver muligt at sortere tekstilaffald, som før var havnet i restaffald. I Isobro er vi dog meget bekymrede for, at den nye sorteringsmulighed kommer til at betyde, at danskerne kommer til at smide godt genbrugeligt tøj til genanvendelse i stedet for at aflevere det til vores indsamlingsorganisationer. Det får både betydning for de velgørende organisationer, som er et væsentligt grundlag for frivillighed i Danmark, og for det klimaaftryk, som tøjbranchen er afsender af, lyder det fra generalsekretær Kenneth Kamp Butzbach.

Princippet i al affaldsbehandling er, at affald allerhelst skal genbruges, og som andenprioritet skal det genanvendes ved at blive omdannet til noget nyt. Tekstiler kan fx omdannes til isolering eller fyld.

Brug for oplysning

Erfaringerne fra de kommuner, som har været i gang med at indsamle tekstilaffaldet længe, viser ifølge Dansk Affaldsforening og Isobro, at en stor del af det sagtens kunne have været genbrugt i Danmark eller udlandet.

- Det er virkelig vigtigt, at danskerne bliver oplyst grundigt om, at der er forskel på genanvendeligt og genbrugeligt tøj, så de kan sortere deres tekstil rigtigt, siger Tina Donnerborg, der er ansvarlig for genbrug i Røde Kors.

- De mange frivillige, der håndterer tøjet, har stor glæde af at tilbringe en dag eller to om ugen i en genbrugsbutik. Hvis færre danskere med den nye tekstilordning sender deres tøj til genbrug, vil det ikke kun betyde en øget klimabelastning. Det vil også betyde, at færre danskere får mulighed for at bruge deres tid på værdiskabende frivilligt arbejde, og det ville være en katastrofe, tilføjer hun.

En survey fra Miljøstyrelsen fra 2022 viste, at over 20 procent af danskerne følte sig begrænsede i deres affaldssortering, fordi de var i tvivl om, hvordan de skulle sortere. Derudover mente 74 procent i varierende grad, at det kan være svært at vurdere, om tøj kan genbruges af andre eller skal i affald. 

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.