
KØBENHAVN: Københavns skærpede kurs mod social dumping, der blev vedtaget i Borgerrepræsentationen i juni, får nu grønt lys fra Statsforvaltningen.
Skærpelsen går på en markant skærpet kontrol overfor entreprenører, der bygger for kommunen: Slut med underbetaling, manglende arbejdstilladelser og dårligt arbejdsmiljø. Fremover skal entreprenørerne dokumentere, at de overholder reglerne, når de bygger for Københavns Kommune. Ellers koster det dagbøder og i yderste konsekvens at kontrakten trækkes tilbage, lød det i juni fra kommunen.
Advokatfirmaet Horten anbefalede ved den lejlighed, at Statsforvaltningen blev anmodet om en vejledende udtalelse om, hvorvidt kommunen lovligt kunne anvende de nye strammere arbejdsklausuler, og nu har Statsforvaltningen set på sagen.
Under overskriften 'Afvisning mhv til at emnet er velbelyst' skriver Statsforvaltningen: 'Statsforvaltningen afslog på det foreliggende grundlag at afgive vejledende udtalelse om, hvorvidt Københavns Kommune kan indsætte arbejdsklausuler i sine udbudskontrakter. Statsforvaltningen henviste til, at det rejste spørgsmål synes forholdsvis velbelyst i den foreliggende tilsynspraksis og til, at der ikke forelå en beslutning i Borgerrepræsentationen om at søge en arbejdsklausul som skitseret indsat i sine indkøbskontrakter.'
Beskæftigelsesordfører Signe Færch fra EL, der stemte skærpelsen igennem sammen med S og SF, læser afslaget på udtalelse således, at Statsforvaltningen ikke vurderer at der er noget afgørende anderledes i de nye krav. Og at det derfor - som hidtil - er lovligt:
- Såfremt statsforvaltningen skulle mene, at det ikke er lovligt, skulle de jo netop tage den op. Det ville jo faktisk være skandaløst, hvis de ikke tog den op, såfremt de vurderede at det ikke er lovligt. Med andre ord: jeg læser det sådan, at vi kan sætte fuld skrue på kontrollen med social dumping.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.