dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Toke Agerschou mener ikke der er grund til at skyde skylden på dårlig kommunikation, når unge ender som radikaliseret.(Foto: Ole Lind, Polfoto)

Grund til bekymring er også grund til at gøre noget

Hul i lovgivningen er ingen undskyldning for ikke at reagere på radikalisering, mener Toke Agershou, der er en af arkitekterne bag 'Aarhus-modellen'

KØBENHAVN / AARHUS: dknyt kunne i morges fortælle, at Københavns Kommune advarer om et hul i lovgivningen, der betyder, at fx unge på vej til at blive hellige krigere kan slippe igennem systemet, uden at nogen reagerer. Men selv om der måske er et hul, hvor hverken kommune eller Kriminalforsorgen bliver orientereret, når en af de radikaliserede unge bliver løsladt, mens de sidder i varetægt og afventer dom, så er det ingen undskylding for at se passivt til.

Sådan lyder kritkken fra Toke Agershou, chef for fritids- og ungdomsområdet i Aarhus, der til dagligt er meget involveret i 'Aarhus- modellen'.

- Det handler om at optimere det apparat, der allerede er. Selvom der er et hul i lovgivningen, så der er i dag gode muligheder for, at man som myndigheder reagerer, når en af de unge har en bekymrende adfærd. Det handler om at følge de unge, og om det så skal være en lærer, politi eller en mentor er sådan set ligemeget, men der skal være nogen, der holder øje, inden de unge ender i fængsel, og som kan lede de unge tilbage på det rette spor, siger Toke Agershou til dknyt.

Toke Agerschou henviser til, at man som myndighed har mulighed for at indkalde til et møde efter retsplejelovens §115 og derved videregive sin bekymring om fx en ung, der er på vej til at blive radikaliseret, og dermed sætte ind med støtte, inden den unge bliver kørt ud på et sidespor.

Samarbejde på tværs
Kriminalforsorgen var tidligere på ugen ude at oplyse, at man 'havde fokus' på den 22-årige formodede gerningsmand til weekendens attentater i København på grund af hans ekstremistiske holdninger. Og blandt andet derfor undrer det Toke Agerschou, at man ikke har fulgt ham tættere.

- Drengen har været isoleret allerede i sin skoletid, og det burde være et tydeligt tegn på mistrivsel. Den her person dingler på alle brikker og burde have givet anledning til bekymring på et langt tidligere tidspunkt. Hvis det her havde drejet sig om et misbrug, så havde omgivelserne for længst reageret, siger Toke Agerschou.

Han forklarer, at det er vigtigt, at de myndigheder, som er tæt på de unge, alle er opmærksomme på bekymringstegnene og mistrivsel. Og når de så møder en ung, der vækker bekyring, handler det om at reagere med det samme og så lade fagfolk vurdere, om der er grund til yderligere tiltag, eller om det blot drejer sig om almindelige ungdomsproblemer, alle kan være omfattet af.

En del af det, der kendetegner Aarhus-modellen, er et tæt og forligtende samarbejde mellem myndigheder, hvor både forvaltning, SSP, politiet og PET arbejder sammen. Det fortalte borgmester Jacob Bundsgaard (S) til et debatmøde mandag aften om antiradikalisering.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/grund-til-bekymring-er-ogsaa-grund-til-at-goere-noget

GDPR