DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Hånende sosuhjælper er som sunket i jorden

Organisationer og politikere efterlyser skærpede krav til ansatte i ældreplejen.

HELSINGØR: En 34-årig social- og sundhedshjælper, som blev bortvist af Helsingør Kommune efter at have optaget og videresendt en ydmygende video med en dement plejehjemsbeboer, er som sunket i jorden, skriver Helsingør Dagblad.

Manden, som ifølge avisen har gambiske rødder og bor i Malmø, har været umulig at finde for politiet, siden han blev anmeldt i maj, skriver avisen.

Videoen blev søndag vist på TV2 og affødte flere politiske reaktioner.

Adm. direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup mener, at der bør indføres et plejeløfte for de ansatte, på samme måde som lægerne afgiver et lægeløfte.

- Det er på tide, at vi får et tilsvarende plejeløfte om, at man skal sikre en værdig pleje, og at man skal være klar over, at man står over for fuldstændigt hjælpeløse mennesker, siger han til Ritzau.

Forslag om autorisation

DF's ældreordfører Karina Adsbøl kalder behandlingen af kvinden rystende og ufattelig og foreslår at se på, om der skal være en form for autorisation for sosuhjælpere. I forvejen har sosuassistenter en autorisationsordning, men den gælder ikke de lavere uddannede sosuhjælpere.

Også SF mener, at alle ansatte i ældreplejen fremover skal have autorisation, før de kan få ansvar for at tage sig af ældre eller svage borgere, siger partiets ældreordfører Kirsten Normann Andersen til Ritzau.

Venstres ældreordfører Jane Heitmann foreslår mindst ét friplejehjem i hver kommune og pårørende i alle plejehjemsbestyrelser.

K-formand Søren Pape Poulsen siger, at hele ældresektoren skal kigges efter i sømene.

FOA frygter mistænkeliggørelse

Formanden for sosuernes fagforbund FOA, Mona Striib, er rystet og forarget over sagen fra Helsingør, som hun kalder et isoleret tilfælde. Ikke desto mindre frygter hun, at den vil skabe en mistænkeliggørelse mod samtlige 70.000 ansatte i ældreplejen.

Ældreminister Magnus Heunicke (S) skrev søndag aften på Twitter:

- Det gør ondt at se de her billeder, at høre de ord blive sagt til en kvinde, der står fuldkommen hjælpeløs og prøver at forstå. Det er ubærligt. Mange gør et flot og fagligt stykke arbejde, men eksemplerne på uværdig og forrået kultur er alt for mange, skrev han.

ak