dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Observationer på voksenhandicapområdet er de senest tre år blevet brugt til at afgøre sager i 49 kommuner.
Dan Prince, Ritzau Scanpix

Tæt på privatlivet:
Halvdelen af kommunerne bruger observationer i handicapsager

49 kommuner har ifølge undersøgelse fra Ankestyrelsen de seneste tre år brugt observationer til at skaffe oplysninger i sager på voksenhandicapområdet.
20. APR 2022 7.02

Det er ikke altid, at samtaler og lægeerklæringer giver et grundigt nok indblik i en persons handicap til, at der kan træffes beslutninger om tildeling af støtte. Sådan er det i hvert fald i 49 kommuner, hvor man i forlængelse af disse metoder også har gjort brug af observationer af borgere i praktiske og personlige situationer til at afgøre sager på voksenhandicapområdet de seneste tre år.

Det fremgår af en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse med supplerende interviews med medarbejdere i fire kommuner, som Ankestyrelsen har gennemført på bestilling fra Social- og Ældreministeriet.

I de kommuner, hvor der ikke bruges observationer, går det igen, at man ikke oplever, at observationer er nødvendige for at oplyse sager, og at de tilstrækkelige oplysninger er blevet indsamlet på andre måder.

Observationer må kun benyttes, hvis sagen ikke kan oplyses tilstrækkeligt med indsatser, der opleves som mindre invasive i borgerens privatliv. Når det bruges, er det typisk til sager om kontante tilskud og om borgerstyret personlig assistance. Størstedelen af de 49 kommuner gør brug af observationer i mindre end 10 pct. af sagerne.

Hensyn til borgeren

Ifølge undersøgelsen er kommunerne typisk bevidste om, at observationer kan være forstyrrende og grænseoverskridende for borgerne, når personlige og intime situationer observeres. Det fremhæves af flere kommuner, at grænser fra borger og pårørende respekteres, og at de mest grænseoverskridende hændelser som eksempelvis toiletbesøg ofte ikke observeres direkte, men i stedet gennem f.eks. en lukket dør.

Kommunerne fremhæver også typisk dialogen med borgeren og eventuelle pårørende, der er til stede, som en vigtig del af arbejdet.

Samtidig holdes observationerne helst korte. Omkring 30 pct. varer under to timer. Ud af 56 sager varede 11 over 24 timer, hvoraf den længste varede 24 døgn.

 

Læs undersøgelsen her.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/halvdelen-af-kommunerne-bruger-observationer-i-handicapsager

GDPR