De udsatte handicappede rammes økonomisk hårdt fra to sider, når de runder 65 år. Først og fremmest har mange handicappede ikke en supplerende pensionsopsparing, da deres funktionsnedsættelse har forhindret dem i at være erhvervsaktive. Det skriver Kristeligt Dagblad.
Derudover falder den såkaldte merudgiftsydelse væk. Det er den ydelse, som dækker de ekstra udgifter, som borgere med handicap har i forhold til borgere uden et handicap. Det kan eksempelvis være udgifterne til en handicapbil.
- De mennesker, som ikke har haft mulighed for at være erhvervsaktive, rammes hårdt. Ens handicap forsvinder jo ikke, når man bliver 65 år, og de handicapbetingede udgifter forbliver de samme, siger politisk udviklingschef i Muskelsvindfonden Jørgen Lenger.
Enorme personlige konsekvenser
I Dansk Handicap Forbund har man kendskab til medlemmer, som efter overgangen til folkepension har rådighedsbeløb på helt ned til 1000 kr. om måneden, hvor de før havde 3000-5000 kr.
Specialkonsulent i Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold, Tina Hansen, oplyser, at omkring 250 personer årligt mister merudgiftsydelsen på grund af overgang til folkepension. Den tabte merudgiftsydelse ligger gennemsnitligt på 1800-2000 kr. månedligt.
Hos Dansk Socialrådgiverforening er man overrasket over problemets størrelse.
- Der er risiko for marginalisering, fattigdom og eksklusion, som kan føre til hjemløshed, siger foreningens næstformand, Niels Christian Barkholt.
Socialministeriet har tidligere beregnet, at det ville koste 70 mio. kr. årligt at lade merudgiftsydelsen gælde hele livet ud.
kil
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.