
FREDENSBORG: Et flertal i social- og seniorudvalget i Fredensborg på fem mod to har besluttet at udelukke det kørestolsbrugende byrådsmedlem, Kristian Hegaard (R), fra at deltage i forhandlinger om en stor spareplan på handikapområdet.
Byrådet i Fredensborg Kommune skal finde besparelser på 20-30 mio. kr., så udgifterne på psykiatri og handikap når ned på 267 mio. kr. Omkring 800.000 kr. skal i 2015 findes på BPA-ordningen - 'brugerstyret personlig assistance' - som omfatter handikappede, der med en hjælper kan få et selvstændigt liv i eget hjem.
I kommunen er der kun ni borgere, som har en BPA-ordning. Og en af dem er Kristian Hegaard, som hovedsageligt derfor af forvaltningen og sine politiske kolleger er blevet erklæret inhabil. Han har 'særlig personlig og økonomisk interesse i sagens udfald', lyder det.
'Udelukker folk efter for godt befindende'
Beslutningen forarger Kristian Hegaard, der læser jura og har skrevet bachelorprojekt om inhabilitet for byrådsmedlemmer.
Han mener, at det demokratiske mandat gør, at han ikke er inhabil og fremhæver, at han ikke fører handikappolitik, fordi han er handikappet, men fordi det er radikal politik.
- Det vigtige er jo at vi har et repræsentativt demokrati og dem, der er valgt bør træffe beslutningerne. Der er borgere, som har fortalt mig, at selvom de ikke normalt ville stemme radikalt, har de stemt på mig, netop fordi de mener, jeg kan føre de handikappedes sag. Det sætter man lidt ud af spil, hvis man bare efter forgodtbefindende kan udelukke folk fra at deltage i det demokrati, de er valgt til at varetage, siger Kristian Hegaard til dknyt.
Hegaard stemte for besparelser, men er alligevel inhabil
Hegaard peger over for Berlingske på, at forhandlingerne handler om mange andre ting end blot BPA-ordningerne. Samlet skal byrådet drøfte besparelser på over 20 mio. kr. både på psykiatri- og handicapområdet.
- Det handler om en generel sag, som vedrører mange hundrede borgere. Derfor forstår jeg ikke argumentet for, at jeg skulle være inhabil, siger han.
Inden det blev besluttet, hvor besparelserne specifikt skulle ramme, stemte Kristian Hegaard ifølge Fredensborg Kommune for den overordnede besparelse.
Falder direkte ned i inhabilitet
Lars Egedal (V), som selv sidder i social- og seniorudvalget og var blandt de fem politikere, som stemte for at udelukke Kristian Hegaard fra forhandlingerne omkring besparelserne, forklarer til dknyt, at Hegaard blev udelukket, fordi han selv har en økonomisk interesse i sagen.
- Han falder direkte ned i de regler, der ligger omkring inhabilitet. Det er blevet gennemgået for os på et lukket møde, og vi fandt, at der ingen mulighed var for at komme udenom.
På de sociale medier har det ikke skortet på støtten til Kristian Hegaard. Flere spørger fx, om en enlig mor ikke må deltage i forhandlinger om børnesager eller en arbejdsløs ikke må deltage i forhandlinger om kontanthjælp. Det mener Lars Egedal godt de må.
- Hvis det er en smal lille gruppe på eksempelvis under 100 borgere, der berøres af en beslutning, ryger man hurtigt ned i inhabilitet. Men hvis man laver beslutninger, som rammer en stor gruppe borgere, gør man ikke. Hvis vi beslutter at hæve eller sænke skatten, er man jo ikke inhabil, selvom man selv enten får glæde af det eller kommer til at betale, er det så mange mennesker, det berører, at man sagtens kan deltage.
'Et forsigtighedsprincip'
Lars Egedal pointerer, at det drejer sig om meget få borgere, der vil blive ramt af besparelserne, men ønsker ikke at oplyse hvor mange, da behandlingen af Kristian Hegaards inhabilitet foregik på et lukket møde og herunder også behandlingen af, hvor mange borgere, det drejer sig om. Ifølge formanden for senior- og socialudvalget, Hans Nissen (S), blev Kristian Hegaard erklæret inhabil, fordi han og udvalget ville kunne blive udsat for kritik.
- Det er et forsigtighedsprincip, som ikke handler om handikappede. Alle andre kan også være inhabile. Men Kristian har en særlig interesse, fordi det drejer sig om kun ni borgere. Havde det været en af de 170 beboere på et af kommunens bosteder, så ville vedkommende ikke være inhabil i en sag om bosteder, siger udvalgsformanden til Politiken.
Kristian Hegaard har nu indberettet sagen for det kommunale tilsyn og håber, at det kan få byrådskollegerne til at ændre holdning,
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.