dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Her er hovedpunkterne i finanslovsforslaget

På det kommunale og regionale område byder Finansloven på blandt andet en demenshandlingsplan, en planlov med vækstfokus, byfornyelse også uden for København og integrationsnetværk mellem det offentlige, det private og de frivillige

Regeringen har her til middag fremlagt sit forslag til finanslov for 2016. Af særlig interesse for kommuner og regioner er:

  • Liberalisering af planloven: Regeringen planlægger at give kommunerne mere frihed til at bygge i kystnære områder og skabe bedre muligheder for at bo og arbejde i hele Danmark. Der kommer snart en vækstplan på det område.
  • Omprioritering: Regeringen har indført sit omprioriteringsbidrag i de kommende fire års budgetlofter for kommunernes serviceudgifter, så de nu vil falde automatisk med en procent årligt frem til 2019.
  • Mindre byfornyelse i hovedstaden: Regeringen vil 'fokusere' byfornyelsesrammen, så midlerne i højere grad målrettes by- og boligmæssige udfordringer i hele landet og ikke som hidtil mest i København.
  • Fire mia. kr. mindre til det offentlige i 2017: For at nå målet om strukturel balance i 2020, skal niveauet for offentlige investeringer reduceres i de kommende år. Niveauet i 2016 er aftalt og inden for rammen, men regeringens kasseeftersyn viser, at niveauet i 2017 skal reduceres med ca. 4 mia. kr.
  • Integrationsnetværk: Regeringen har etableret et partnerskab mellem virksomheder, kommuner og frivillige organisationer for at få nytilkomne flygtninge hurtigere i job.
  • Ny prioritering af ældre medicinske patienter og demente: Regeringen planlægger at afsætte en halv mia. kr. årligt fra 2016-2019 til en national handlingsplan for demens, en handlingsplan for den ældre medicinske patient og tiltag målrettet de svageste ældre.
  • Forslag til satspuljen: Regeringen vil fremme udbredelsen af effektive og virksomme metoder i den sociale indsats.


Finanslovforslaget afsætter i alt 6,7 mia. kr. til blandt andet sundhed, politi og lavere afgifter for erhvervslivet. Foruden ved omprioteringsbidraget vil regeringen skaffe pengene på følgende områder:

  • Ulandsbistanden beskæres med 2,3 mia. kr. og bliver sat ned til 0,7 pct. af BNI.
  • Bevillinger til forskning beskæres, så forskningsbudgettet udgør 1,01 pct. af BNP i 2016. Det frigør et provenu på cirka 1,4 mia. kr. i 2016.
  • DSB skal bidrage til regeringens finanslov ved at sige farvel til 300 mio. kr. i statstilskud.
  • Mindre hjælp fra det offentlige til at klare huslejen. Her lægger regeringen op til at spare 110 mio. kr. på boligydelsen til ældre i lejeboliger næste år stigende til 590 mio. kr. i 2020.
  • Samtidig hentes der samlet cirka en mia. kr. på en række mindre beskæringer på klima- og miljøområdet, uddannelsesområdet, arbejdsmarkedspolitikken og erhvervsfremmeindsatsen.


Pengene vil regeringen bruge på disse områder:

  • Der er afsat 2,4 mia. kr. til sundhedsområdet i 2016. De skal blandt andet gå til medicin og flere operationer på sygehusene samt til ældre medicinske patienter.
  • Finanslovsforslaget afsætter en pulje på 1,7 mia. kr. til særligt prioriterede indsatser, herunder politiet. Her skal politikerne i efteråret forhandle en ny flerårig aftale på plads.
  • Regeringen er klar til at lade statskassen hente 600 mio. kr. mindre ind i skat fra overdragelse af unoterede aktier. Det skal ifølge regeringen være med til at sikre gode rammevilkår for familieejede virksomheder.
  • Regeringen vil afsætte 570 mio. kr. årligt til reform, der skal forenkle erhvervsbeskatningen og gøre det muligt at overdrage aktierne i en virksomhed til en erhvervsdrivende fond uden at blive ramt af avancebeskatning.
  • Regeringen vil afskaffe NOx-afgiften fra 1. juli 2016. Det indebærer afgiftslettelser på 240 mio. kr.. Reklameafgiften annulleres også, før den overhovedet er nået at træde i kraft, hvilket svarer til en afgiftslettelse på 180 mio. kr.
  • Regeringen vil afsætte 150 mio. kr. årligt i perioden 2016 til 2019 til en vækstpakke, der skal bidrage til, at hele Danmark får del i opsvinget.
  • Det skal være nemmere at drive landbrug, og derfor afsættes der 75 mio. kr. årligt i perioden 2016-2019 til fødevare- og landbrugsinitiativer.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/her-er-hovedpunkterne-i-finanslovsforslaget

GDPR