Kontanthjælpsmodtagere skal have større gevinst ved at tage et arbejde, og folk med lavtlønsjob skal ikke længere opleve, at naboen fra sit liv på sofaen hæver omtrent det samme som dem, når lønningsdagen kommer. Det er tanken bag regeringens nye udspil til et kontanthjælpsloft, som beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) præsenterede fredag formiddag.
- Der skal altid være et incitament til at vælge et aktivt arbejdsliv med alt det positive, det indebærer at være en del af et arbejdende fællesskab, sagde ministeren.
Antallet af kontanthjælpsmodtagere er ifølge ministeren kun steget siden finanskrisen, og dermed også i de seneste år, hvor Danmark har oplevet vækst.
Især ægtepar på kontanthjælp rammes
- Det går simpelthen ikke, og derfor er vi nødt til at styrke incitamenterne til at vende tilbage til arbejdsmarkedet, sagde han.
Det er især de knap 7000 ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp, der er blevet flere af, og derfor vil det nye loft især få betydning for dem. Godt nok bliver deres kontanthjælpsydelse ikke nedsat, men på grund af det nye loft, må de fremover vinke farvel til boligstøtte og kan nu maksimalt få 14.416 kr. før skat pr. kontanthjælpsmodtager.
Til gengæld bliver børnerelaterede ydelser som børnepenge og tilskud til daginstitutioner holdt uden for og kan altså fortsat hæves ud over loftet på de øvrige ydelser. Blandt andet derfor bliver besparelsen for staten i regeringens udspil 'kun' omkring 350 mio. kr., og Jørn Neergaard Larsen vurderer også, at det nye loft isoleret set ikke vil få flere end 'nogle få hundrede' af de 152.800 personer på kontanthjælp i arbejde.
Ritzau
Fakta
Hovedpunkterne i udspillet er:
- Kontanthjælpsloft: En overgrænse for, hvor meget man samlet kan modtage i ydelser fra det offentlige. Loftet fastsættes med udgangspunkt i, at der skal være en større forskel i den disponible indkomst mellem at modtage kontanthjælp suppleret med andre offentlige ydelser og være i beskæftigelse.
- 225-timers regel: Kontanthjælpsmodtagere skal dokumentere 225 timers ordinær, ustøttet beskæftigelse inden for det seneste år på kontanthjælp for fortsat at kunne modtage fuld ydelse.
- Harmonisering af ungeydelserne, så kontanthjælpen til personer under 30 år med en erhvervskompetencegivende uddannelse reduceres til satsen for uddannelseshjælp.
- Afskaffelse af retten til ferie for kontanthjælpsmodtagere, der har været 12 sammenhængende måneder i kontanthjælpssystemet.
- Samlet skønnes de fire forslag på langt sigt at styrke de offentlige finanser med omkring 515 mio. kr.
Kilde: Beskæftigelsesministeriet
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.