
AARHUS / MIDTJYLLAND: Borgere i Aarhus Kommune der har oplevet hjertesvigt, bypassoperation, ballonudvidelse eller blodprop i hjertet har siden 1. januar fået tilbudt fleksibel genoptræning - eller hjerterehabilitering, som kommunen kalder det - fra tidlig morgen til sen aften.
Tilbudet er et forsøg på at hjælpe borgerne hurtigst muligt tilbage i arbejde, og foregår i tæt samarbejde mellem Afdelingen for hjertesygedomme på Aarhus Universitetshospital og Aarhus Kommunes afdeling for Sundhed og Omsorg. Mens henvisning skal ske fra hjerteafdelingen eller egen læge foregår selve træningen, et 12-ugers forløb med træning to gange om ugen, i kommunalt regi hos Folkesundhed Aarhus.
At træningen netop foregår hos kommunen giver en række fordele som at pårørende i højere grad har mulighed for at være en del af rehabiliteringen, ligesom det bliver det nemmere for borgerne at benytte sig af andre sundhedstilbud som fx diætistvejledning, hjælp til rygestop og undervisning omkring hjertesygdom, motion, mad, motivation og livsstilsændringer
Samarbejde kommune-region
Rådmand for Sundhed og Omsorg Jette Skive (DF) håber, at den nye fleksibilitet på området vil betyde, at flere vil benytte sig af genoptræningen og få mere ud af den. Og på sigt drømmer kommunen om at kunne udvide tilbudet og indgå flere samarbejder:
- Vi satser på at samarbejde med idrætsforeninger, aftenskoler og patientforeninger, så hjertepatienterne kan fortsætte træningen og de gode vaner, efter at det 12-ugers kommunale tilbud ophører, siger Jette Skive.
Også regionen glæder sig over samarbejdet, som man har gode erfaringer med fra andre kommuner:
- Rehabilitering tæt på borgernes hverdagsliv er en rigtig god ide og får flere til at deltage, fortæller Anders Kühnau (S), formand for Hospitalsudvalget i Region Midtjylland.
Han oplyser, at hospitalet stadig har det lægefaglige ansvar for træning og følger den faglige kvalitet tæt, ligesom at regionen stadig vil tage sig af genoptræningen af svækkede patienter, der fortsat vil foregå på hospitalet.
Opgaveflytningen er blevet til gennem et tæt samarbejde mellem kommunen og regionen, og forskning på området viser, at genoptræningen har betydning for den efterfølgende overlevelse.
mfa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.