Landets øverste retsinstans har gjort definitionen af et handicap tydeligere end nogensinde før, skriver Avisen.dk.
- Det er fint, at Højesteret nu har defineret, at et handicap er det samme som en varig begrænsning i form af funktionsnedsættelse, siger Thorkild Olesen til Avisen.dk. Han er formand for Danske Handicaporganisationer - en paraplyorganisation for blandt andre Muskelsvindfonden og Scleroseforeningen.
Og Torben From, chef for HK Danmarks juridiske kompetencecenter, supplerer:
- Tidligere var der usikkerhed om, hvorvidt en handicappet skulle have en varig begrænsning eller være uhelbredeligt syg. Den usikkerhed er parkeret nu, og det er vigtigt. Højesteret udtrykker, at sygdommen på afskedigelsestidspunktet ikke behøver at have haft en lang varighed - hvis blot prognosen fra en læge er langvarig.
Mere faste rammer
Torben From glæder sig over, at der nu er mere faste rammer for, hvornår man retligt betragtes som handicappet.
- Nu har Højesteret defineret handicapbegrebet: En handicappet er en person, der lider af en sygdom, som medfører nogle begrænsninger og har en vis varighed, siger han.
HK Danmark kalder dommen 'konkret og præcis'.
Det skønnes, at 15.000 rammes af piskesmæld årligt. Fem procent af dem ender med at være kroniske. Flere af dem er medlemmer af Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede (PTU).
Den handicappede var en kvinde, som blev fyret under sygdom efter en ulykke, hvor hun havde pådraget sig piskesmæld.
Men kvinden begik den fejl ikke at vise sin chef de speciallægeerklæringer, hun havde. Og fordi han ikke kendte til handicappet, da han fyrede hende, var kvinden ikke beskyttet som en handicappet. Derfor missede hun en erstatning på over 400.000 kr. plus renter.
Skal tilpasse arbejdet
Dansk Erhverv kalder dommen 'en sejr for både erhvervslivet og de handicappede medarbejdere'.
- Det er jo svært for en arbejdsgiver at tage de rette hensyn, hvis arbejdsgiveren ikke ved, at der er et hensyn at tage, siger Lotte Dickow Schmidth, der er advokat i interesseorganisationen, som repræsenterer 17.000 virksomheder.
- Dommen betyder, at en arbejdsgiver kun har pligt til at tilpasse arbejdet, så en handicappet medarbejder kan arbejde på lige fod med andre medarbejdere på virksomheden, når arbejdsgiveren enten ved eller bør vide, at medarbejderen er handicappet, uddyber hun.
ka
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.