dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi
Foto: Colourbox

Højesteretsdom om diskrimination af ældre medarbejdere

Arbejdsgivere kan stille særlige krav til ældre ansatte, som ønsker fratrædelsesgodtgørelse, mener Højesteret i en principel dom

Landets øverste retsinstans har fredag fældet dom i en principiel sag om arbejdsgiveres mulige diskrimination af ældre medarbejdere. Opgøret i Højesteret har handlet om, hvorvidt medarbejdere over 60 år, der er omfattet af Funktionærloven, har krav på fratrædelsesgodtgørelse på lige fod med deres yngre kolleger efter at være blevet fyret og det mener Højesteret ikke, fortæller DR Nyheder.

- Arbejdsgiveren kan derfor stadig pålægge den ældre medarbejder at dokumentere, at vedkommende har søgt arbejde eller fået et nyt job, hvis godtgørelsen skal udbetales, siger advokat Peter Breum, der har repræsenteret 16 utilfredse sagsøgere.

På den baggrund er kommunerne i otte ud af 10 prøvesager blevet frifundet for kravet om betaling af godtgørelse efter funktionærlovens § 2 a, stk. 3, hvilket der er stor tilfredshed med hos KL:

- Det er også meget tilfredsstillende, at Højesteret i alle 10 prøvesager har frifundet kommunerne for kravet om godtgørelse for brud på forskelsbehandlingsloven. Hvis der skal ske mere i relation til funktionærlovens § 2a, må det være op til Folketinget at ændre teksten i loven, siger kontorchef i KL, Karsten Thystrup.

Fagforbundet FOA mener at dommen bør give stof til eftertanke også hos politikerne:

- Juristerne skal nu kigge resten af sagerne igennem og vurderer det på baggrund af Højesteretsafgørelserne. Men der er bestemt noget at gå efter, og den praksis som KL har haft opstillet med minimum seks måneder aktivt jobsøgning ser ikke ud til at være i orden. Nu er det op til lovgiver at komme i gang med lave nogle klare retningslinjer. Vi bidrager gerne til det arbejde, for alle må have en interesse i, at ældre medarbejdere ikke skal gå rundt og være i tvivl, om de kan få fratrædelsesgodtgørelse eller ej, siger Dennis Kristensen, formand for FOA.

Det er Socialpædagogernes Landsforbund og FOA der har ført de principelle sager mod henholdsvis Region Syddanmark og Slagelse Kommune.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/hoejesteretsdom-om-diskrimination-af-aeldre-medarbejdere

GDPR