dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
doi

Hospitaler forsømmer at registrere vold og trusler

Sidste år registrerede Rigshospitalet kun fire sager, selvom 540 ansatte siger, at de har været udsat for vold eller trusler
18. SEP 2012 12.51

Registrering af vold og trusler kan bruges til forebyggelse, men meget få episoder registreres på hospitalerne i Region Hovedstaden. Sidste år registrerede Rigshospitalet kun fire sager, selvom 540 ansatte siger, at de har været udsat for vold eller trusler. Ekspert kalder det grov underrapportering.

Sygeplejersker, læger og portører i Region Hovedstaden registrerer kun en brøkdel af de gange, hvor de udsættes for vold og trusler på jobbet. I en stor undersøgelse fra 2011 svarer 5.500 medarbejdere i regionen, at de i løbet af det seneste år har været udsat for vold eller trusler på arbejdet. Men selv om en medarbejder kan være udsat for flere episoder af vold og trusler inden for et år, blev der kun registreret 1.800 tilfælde af psykisk eller fysisk vold sidste år. Det viser tal fra Region Hovedstaden, skriver Magasinet Arbejdsmiljø.

Langt størstedelen - 1.700 tilfælde - er registreret i psykiatrien eller i den sociale virksomhed, som dækker over 19 tilbud som krisecentre, sikrede afdelinger og bo- og dagtilbud i hovedstadsområdet. Til sammenligning registrerede Rigshospitalet i 2011 blot fire sager om vold og trusler internt. Det til trods for, at 540 medarbejdere på hospitalet i en trivselsmåling svarer, at de har været udsat for psykisk eller fysisk vold på jobbet.

Vold er ikke den enkeltes problem
Selv om det ikke er lovpligtigt at registrere sager om vold og trusler, medmindre de giver anledning til arbejdsskader, er det problematisk. Registreringer kan være med til
at forebygge og gøre arbejdspladsen bevidst om problemerne, siger psykolog og ph.d. ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, Lars Peter Andersen. Han mener, at der i tilfældet med Rigshospitalet er tale om 'grov underrapportering'.

- Vold og trusler skal registreres, for ellers individualiseres problemet. Ved at registrere hændelserne erkender man, at arbejdspladsen har nogle udfordringer, og som medarbejder ved du, at du ikke er alene med problemet. Vold og trusler rammer individuelt, men det skal løses i fællesskab, siger han til Magasinet Arbejdsmiljø.

For travlt?
På Rigshospitalet genkender leder af arbejdsmiljøenheden, Morten Andersen, problemet. Pga. manglende registreringer ved han ikke, hvor stort omfanget af episoder med vold og trusler egentlig er.

- Jeg aner ikke, hvor mange tilfælde der reelt findes. Det er ikke kun vold og trusler, der underrapporteres, men også faldskader, stikskader og mange andre skadestyper.
Man har ikke fundet de vises sten, siger han.

Morten Andersen tror ikke, at der findes en entydig forklaring på, at de ansatte ikke registrerer. Han fortæller, at man på Rigshospitalet forsøger sig med decentraliseret registrering, så det er nemmere for personalet at indberette.

- Vi hører mange forskellige forklaringer, for eksempel at folk har for travlt, men vi gør, hvad vi kan. Og vi forsøger at kommunikere til personalet, at de skal registrere, siger han.

Hvidovre havde flest
Mens Rigshospitalet blot registrerede fire tilfælde af vold og trusler internt i 2011, anmeldte hospitalet 12 sager om arbejdsskader til myndighederne. Det er typisk de mest alvorlige tilfælde, der anmeldes til myndighederne, men mindre voldsomme oplevelser kan også tjene til forebyggelse.

- Der kan være meget læring i de små episoder, for de underliggende mekanismer kan være de samme, siger psykolog Lars Peter Andersen.

Hvidovre Hospital var med 30 interne registreringer det hospital, der havde flest interne registreringer i 2011 i Region Hovedstaden. Herlev og Helsingør hospitaler registrerede henholdsvis en og to episoder internt.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dksocial.dk/artikel/hospitaler-forsoemmer-at-registrere-vold-og-trusler

GDPR