I hver sjette sag, hvor en borger har klaget til Ankestyrelsen over en kommunes afgørelse om deres ret til sygedagpenge, vurder styrelsen, at kommunen ikke har behandlet sagen korrekt. Det viser en opgørelse, som Ugebrevet A4 har foretaget på baggrund af tal fra Ankestyrelsen.
Fra juni 2014 og et år frem har Ankestyrelsen behandlet 8940 sager om sygedagpenge, og af dem har styrelsen valgt at omgøre de 1539. Der er store forskelle kommunerne imellem. Nogle kommuner får deres afgørelser omgjort i mere end hver tredje ankesag, mens det i andre kommuner kun er hver tyvende.
Hvis en sag handler om, hvorvidt en person er uarbejdsdygtig, og dermed berettiget til sygedagpenge, er der endnu større risiko for, at kommunen har begået en fejl. I disse sager omgøres mere end en tredjedel i Ankestyrelsen, viser opgørelsen ifølge Ugebrevet A4.
- En så høj omgørelsesprocent er i sig selv et retssikkerhedsmæssigt problem. At der så er stor forskel på kommunerne vidner jo om, at problemet er endnu større. Borgerne får ikke samme behandling, siger lektor Nina Von Hielmcrone, der forsker i socialret fra Aalborg Universitet, til Ugebrevet A4. Hun peger også på, at ikke alle, der fejlbehandles af kommunen, anker deres sag.
'Lovændringer gør det svært at følge med'
Når en sag bliver omgjort, betyder det oftest, at Ankestyrelsen ændrer afgørelsen til borgerens fordel, men det kan også betyde, at man finder så mange fejl, at kommunen bliver bedt om at behandle sagen igen. I mere end to tredjedele af de ombehandlede sager blev afgørelsen ændret.
En af de kommuner, der har haft problemer med forkerte vurderinger, er Høje-Taastrup. 36 pct. af de sager fra kommunen, som blev indbragt for Ankestyrelsen, blev omgjort.
- Det er et generelt problem, at antallet af lovændringer gør det svært for personalet at følge med, siger Dorthe Nielsen, der er borger- og arbejdsmarkedschef i Høje-Taastrup Kommune, til Ugebrevet A4.
- Men som udgangspunkt er der jo ikke noget, der er sværere for os end for andre kommuner. Det kan være svært at finde det rigtige niveau i vores fortolkning, og det bruger vi aktivt Ankestyrelsens afgørelser til. Så vi er jo glade for at blive klogere.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.